eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Police light on a car of the german police
Nyitókép: fhm/Getty Images

Kék villogó: nem csak a végrehajtói kar vezetője járt tilosban

A rendőrség tavaly összesen 48 esetben folytatott szabálysértési eljárást megkülönböztető jelzés jogosulatlan használata miatt – értesült az rtl.hu.

Nem Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott vezetője volt az egyetlen, akit a rendőrség lekapcsolt jogosulatlan kék villogó használatáért – írja az rtl.hu.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a lapnak küldött tájékoztatása szerint ugyanis tavaly összesen 48 ilyen esetben folytattak szabálysértési eljárást, azaz több tucatnyian próbálták kijátszani a rendszert. A rendőrség azt nem közölte, hogy pontosan kiket büntettek meg, vagy kik ellen indult eljárás.

Csak egy szűk kör kérhet kék villogót

Az rtl.hu a többi között megjegyzi, hogy a jelenlegi szabályozás szerint kétféleképpen kaphat egy jármű megkülönböztető jelzést. Az első lehetőséggel csak bizonyos állami szervek élhetnek, esetükben nincs is szükség engedélyezési eljárásra. Ebbe a körbe tartoznak például a mentők, a terrorelhárítók, a honvédség, a rendőrség vagy a tűzoltóság, de a kedvezmény nem terjed ki az összes általuk üzemeltetett járműre, hanem csak bizonyos esetekre, így például a rendészeti vagy az egészségügyi munkák során használt kocsikra.

A másik megoldás esetében engedélyt kell kérni, de a megkülönböztető jelzésekről szóló rendelet korlátozza azon szervezetek körét, amelyek egyáltalán benyújthatnak ilyen igényt. Kérhetnek jogosultságot például:

  • az első kategóriába nem sorolható sürgősségi vér- és szervtranszplantációs, betegszállító szervek,
  • nemzetbiztonsági szolgálat,
  • a közműhibák elhárításán dolgozó szervek,
  • a Legfőbb Ügyészség.

Továbbá le kell folytatni az engedélyeztetési eljárást azoknál a büntetés-végrehajtáshoz, honvédséghez vagy adóhatósághoz tartozó járműveknél is, amelyeket nem rendészeti feladatokhoz használnak.

Az engedélykérelmet az Országos Rendőr-főkapitánysághoz vagy a tevékenység gyakorlásának helye szerint illetékes rendőr-főkapitánysághoz kell benyújtani. Ha a szervezet megfelel a jogszabályban előírt feltételeknek, akkor valószínűleg megkapja a jogosultságot, ezt pedig a járműnyilvántartásba és a forgalmi engedélybe is be kell jegyeztetni. Az igazolás legfeljebb addig érvényes, amíg a műszaki engedély.

A rendőrség tájékoztatása szerint tavaly összesen 931 olyan jármű volt forgalomban, amely kérésre kapott engedélyt kék villogó használatára.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×