eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: a magyar modell hatékonyan működik a legnagyobb kihívásokkal szemben is

Az elmúlt tizenkét év és azon belül is különösen a tavalyi év teljesítménye bizonyítja, hogy a magyar modell hatékonyan működik a legnagyobb kihívásokkal szemben is - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Hungarian Business Leaders Forum 23. pénzügyi csúcstalálkozóján Budapesten közölte, hogy a kormány a nehézségekre mindig "speciális magyar válaszokat" adott, amelyeket mind belülről, mind kívülről erősen támadtak, ugyanakkor rendre sikeresnek bizonyultak.

Beszédében öt fő kihívást vett végig, kezdve a 2008-2009-es pénzügyi válsággal, amelyet követően az ország, szavai szerint, szörnyű gazdasági állapotban volt. Mint mondta, az új kormány ez ellen adócsökkentésekkel, széles körű beruházásösztönzési programmal és a keleti nyitás politikájával vette fel a küzdelmet, amely intézkedések közös pontja, hogy "búcsút intettek a képmutatásnak".

A migrációs krízis kapcsán kiemelte, hogy a határvédelem szigorítása, a bevándorláspolitika miatt is rendkívül súlyos támadások érték Magyarországot, de a visegrádi államokkal együtt mégis sikerült megakadályozni az európai uniós kötelező kvótarendszer bevezetését. "Ez tragédiához vezetett volna a kontinensen" - vélekedett.

Szijjártó Péter ezután a koronavírus-járványról beszélt, illetve a 2021 elején kialakult vakcinahiányról, amikor is a kormány meghozta azt a stratégiai döntést, hogy keleti oltóanyagokkal pörgeti fel az immunizációs kampányt. E nélkül Magyarország nem lett volna képes két hónappal az EU-átlag előtt újranyitni a gazdaságát - tette hozzá.

A miniszter az európai intézmények által valaha elkövetett egyik legnagyobb hibának nevezte, hogy politikai kérdést csináltak egyes vakcinák engedélyezéséből.

A válság gazdasági aspektusának kezelésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az ellenzék a segély alapú pénzosztás felpörgetésére buzdított hitelből, ami lényegében a munkanélküliség finanszírozása lett volna. A kormány ehelyett a munkanélküliség megelőzésére fordította a forrásokat, s minden idők legnagyobb beruházásösztönzési programját állította össze.

A miniszter végezetül a szuverén külpolitikát említette: "bebizonyítottuk, hogy lehetséges egyszerre jó szövetségesekként cselekedni, illetve pragmatikus, civilizált kapcsolatokat fenntartani a tőlünk keletre lévő világgal, például Oroszországgal".

Leszögezte, hogy a Kínát és Oroszországot leghangosabban kritizáló országok termelik a legnagyobb nyereséget a velük való együttműködésből. Úgy vélte, hogy alaposan elemezni kellene a nemzetközi szankciópolitika hatásait.

A jelenlegi ukrajnai feszültséggel összefüggésben pedig együttműködésre, tárgyalásra szólította fel a szembenálló feleket, mondván, Magyarország és Közép-Európa mindig vesztesként került ki Kelet és Nyugat konfliktusából.

Szijjártó Péter kijelentette: amennyiben az emberek az április 3-i választáson ismét bizalmat szavaznak a kormánynak, akkor folytatódni fog az adók és a bürokrácia csökkentésére, a beruházások hazánkba vonzására fókuszáló politika.

A Hungarian Business Leaders Forum idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, missziója az ország fenntartható fejlődésének elősegítése. A konferenciasorozat célja szakmai vitát folytatni hazai és nemzetközi szakemberek bevonásával többek közt Európa és Amerika versenyképességéről, globális kihívásairól a politikai és gazdasági változások tükrében.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×