eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) társelnöke az Európai Szocialisták Pártja (PES) által Bátorsággal Európáért mottóval megrendezett berlini konferencián 2021. június 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Kunhalmi Ágnes: az MSZP-Párbeszédnek több listás hely jár

Az MSZP és a Párbeszéd listás mandátumainak számában nem sikerült megegyeznie a hat ellenzéki pártnak, ezért nincs még meg a közös választási lista - ismerte el az InfoRádiónak az MSZP társelnöke. Kunhalmi Ágnes azt mondta: a helyek kiosztásakor a többi pártnak az előválasztás és a közvéleménykutatások eredményére is figyelemmel kell lennie. Szerinte azonban napokon belül meg tudnak egyezni.

Kunhalmi Ágnes megkeresésünkre megerősítette, hogy vasárnap és kedden is volt egy egyeztetés a közös listáról, de az MSZP-Párbeszéd a keddin nem vett részt, mert Karácsony Gergely nem tudott ott lenni (az atv.hu információi szerint síelni ment), a négy társelnök (az MSZP és a Párbeszéd társelnökei) pedig úgy döntöttek, hogy nélküle nem tárgyalnak.

Azokra a sajtóhírekre, hogy a megegyezés az MSZP-Párbeszéden múlik (úgy hírlik, az MSZP 8 helyet szeretne, míg a többi párt a Párbeszéddel közösen adna ennyit), a szocialisták társelnöke úgy reagált, hogy szerinte legalább annyira a többi párton is múlik, hogy még nincs meg a közös lista.

"Nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz, és ez nagy dolog, mert a rendszerváltás óta ennyi, tehát hat párt még nem állított közös listát. Hatalmas politikai bravúr, hogy már itt tartunk, és ez az egyik záloga annak, hogy érdemben versenyre tudtunk kelni a Fidesszel. Mindazonáltal az MSZP-nek és a Párbeszédnek az a fontos, hogy az előválasztás eredményét visszatükrözze a listaállítás, mert a népképviselet elve alapján az egyik legnagyobb eredménnyel 852 000 embert tudtunk leszavaztatni, és az ő véleményüket nem lehet sutba vágni" - fejtette ki Kunhalmi Ágnes.

Hozzátette, hogy a közvélemény-kutatások eredményét vagy a legutóbbi választás eredményét, vagy akár ezeknek egy mixét is el tudják fogadni a közös lista összeállításának szempontrendszereként. Azt azonban nem, hogy ezeket teljesen mellőzzék, ahogy a többiek tennék, mert ők helyette inkább egy politikai ajánlatot tettek.

"Mi azt szeretnénk, hogy a listaállítás közeledjen a valósághoz és ne csak politikai szempontok vegyenek részt benne, de szerintem meg fogunk tudni állapodni ebben, optimista vagyok."

Megjegyezte, a tárgyalások folytatódhatnak Karácsony Gergely hazaértével.

Meglátása szerint az előválasztásokat és a többi, fent említett szempontot figyelembe véve az MSZP-nek 8 hely járna a listán, aminek kapcsán úgy fogalmazott, hogy minden pártnak kellett engednie, ők is engedtek.

"A Párbeszédnek szeretnének egy helyet adni, ami szerintem irreális.

Az a párt nagyon sok helyen nyert az előválasztáson ahhoz képest, hogy mekkora. De ezek olyan dolgok, amelyek már a részletekbe mennek. És nem egy mandátumom múlik a megegyezés, hanem azon, hogy a listaállításnál a pártok figyelembe veszik-e az előválasztás eredményeit és egyéb más olyan szempontokat, amelyekben korábban megállapodtunk. Meg lehet állapodni a hat párton belül egyeseknek egyvalamiben, de olyan döntést kell hozni, ami konszenzuson alapul, mert az elmúlt két évben mindig olyan döntést hozott a hat párt, ez lendített bennünket mindig előre, és ebben mindenki egyetértett. Máskülönben nem tud működni a hat párt; akinek már volt koalíciós kormányzásban része, az látott ilyet. Ugyanakkor

nincsenek akkora viták, amelyek áthidalhatatlanok lennének"

- fogalmazott Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP társelnöke azt mondta, nincs felhatalmazása közölni, mikor folytatódik az egyeztetés, de erre hamarosan, "napokon belül vagy záros határidőn belül" sor kerülhet, hiszen tartaniuk kell a közjogi határidőt is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×