eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: BKK

Részletes információk az időalapú "BKV-jegyről"

Márciustól időlapú menetjeggyel is lehet utazni Budapesten, új vizsgálóbizottság alakulhat és megvalósulhat a fővárosi cégek béremelése is - ezekről is dönthet a fővárosi közgyűlés a jövő héten.

Jövő héten határozhat a főváros vezető testülete a tömegközlekedés időalapú jegyeinek bevezetéséről, ezek márciustól elérhetők is lesznek - mondta Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.

"Az a terv, hogy március 1-jétől elérhető legyen egy 30 és egy 90 perces időalapú jegy. Fontos:

ezek a jegyek papír változatban nem, kizárólag digitális formában elérhetők,

applikációban megvásárolhatók, és az egyszerű jegyek digitális formában történő elérhetősége is meg fog történni. A 30 perces jegy 530 forintba fog kerülni, a 90 perces alapú jegy 750-be; a döntést ha most meghozza a közgyűlés, a jegyet 30 napon belül be is lehet vezetni" - mondta.

Kitért a fővárosi ingatlanügyeket vizsgáló bizottság felállítására is.

"Egyeztetés volt erről a frakcióvezetők és a főpolgármester között. Abban maradtak, hogy közös előterjesztés lesz, amelyben kezdeményezik e bizottság létrejöttét. Az elnökre és a tagokra vonatkozó javaslatokat pedig a napokban alakítják ki. Az ügykör ismert, nem a konkrét ingatlanok lesznek benne helyrajzi szám szerint, hanem az ügycsoport."

Beszélt a fővárosi cégeknél várható idei béremelés szintjéről is.

"A közgyűlés elfogadta decemberben a költségvetést, ebben az szerepel, hogy 15 milliárd forintos béremelési keret áll rendelkezésre, amelynek felosztása a bérpolitikai megállapodásból és a szakszervezetekkel történő megállapodásból kell, hogy megvalósuljon, és erre kezdődjenek meg a tárgyalások a cégek, intézmények szintjén. Ezek a tárgyalások megkezdődtek, tulajdonképpen szinte mindenhol le is zárultak - BKK, BKV, MKKSZ.

A béremelésből tehát 15 milliárd forintnyit állunk, a többit, ami a szociális és kulturális területet illeti, reményeink szerint a kormányzat."

Kiss Ambrus elmondta, nem ért egyet a gellérthegyi sikló aktuális terveivel.

"A beruházást támogatjuk közlekedési beruházásként, ami illeszkedik a Gellérthegy stratégiai tervébe. Azokat a terveket viszont, amelyeket most láttunk először, nem olyanok, amelyek a mi szándékainknak megfelelnek. Megfelelő kapacitású közlekedési beruházásra is szükség van. A tervek ráadásul túlzottan pusztítják a környezetet, a faállományt, áttervezés szükséges" - mondta.

Ismert, engedély birtokában akár már augusztusban elkezdődhet a kivitelezés, 2024-től használható is lehetne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×