eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Detail on the rear light of a car.
Nyitókép: bizoo_n/Getty Images

A büntetőfékezésért súlyosabb szankciót szabna ki az ügyészség

Kisfilm készült arról, mi húzódik meg ezen bűncselekmények hátterében.

Az utóbbi időkben egyre több figyelmet kapnak a büntetőfékezéses ügyek, melyek kapcsán a Somogy Megyei Főügyészség helyettes szóvivője a saját szakmai gyakorlatában tapasztalt jellemző helyzetekről beszél az ügyészség új kisfilmjében, tudatosítva, hogy ezek a legtöbbször hirtelen indulatból elkövetett közúti manőverek bűncselekmények.

Mónok Andrea mások mellett kiemeli, talán az utóbbi év bezártsága okán, az emberek sokkalta indulatosabbá, meggondolatlanabbá váltak a vezetésben is, így gyakoribbá vált az utakon az úgynevezett leckéztetés, ami szinte kivétel nélkül tetten érhető a büntetőfékezéses ügyekben. Türelmetlenebbek az emberek, másképp vezetnek, gyorsabban oda akarnak érni – sorolta a szakértő megjegyezve, hogy a büntetésfékezések jellemzően az autópályákon történnek.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, utalva Berki Krisztián ügyére, hogy a leckéztető sofőr rendszerint nem gondol bele abba, hogy nemcsak a saját életét, testi épségét veszélyezteti, hanem több más emberét is.

Ezért aztán örömteli, hogy minduntalan felhívják a közvélemény figyelmét arra, hogy a büntetőfékezés egy súlyos – veszélyeztetési – bűncselekmény, még abban az esetben is, ha nem történik sérülés, vagy anyagi kár.

„Igenis, a joggyakorlatot arra kell terelni, hogy ezért ne egy „ejnye-bejnye” legyen a szankció, hanem „ugorjon” a jogosítvány,

hogy valóban elgondolkodjon a tettein az elkövető” – fogalmazott Mónok Andrea.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×