eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
III. Béla koponyamásolata jelképes trepanációval az Attila örökösei - a hunoktól az Árpád-házig című időszaki kiállításon a megnyitó napján a Magyar Természettudományi Múzeumban 2019. október 15-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Most már biztos: költözik a Természettudományi Múzeum

A kormány és a hajdúsági város megegyezett, a szerződést aláírták.

Megkezdődhet „a Magyar Természettudományi Múzeum új épületegységének kialakításához kapcsolódó előkészítési feladatok elvégzése”, miután az erről szóló támogatási szerződést tavaly év végén aláírták a Debreceni Önkormányzattal – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az RTL Híradóval. A projekt pontos ütemezéséről az előkészítés után születhet döntés.

A tárca tájékoztatása szerint „a Természettudományi Múzeum két évszázada vár önálló épületre, egységes és végleges elhelyezésre. Debrecen Magyarország második legnagyobb lélekszámú városa, amelynek a kormány akár az országhatárokon is túlmutató szerepet szán a gazdaságfejlesztésben, oktatásban, innovációban és kultúrában. A megyeszékhelyen olyan léptékű fejlesztésre nyílhat lehetőség, amely a múzeumot tömegeket vonzó és országos tudásközpontként is szolgáló, korszerű intézményként értelmezheti újra.”

A múzeum új épületét Debrecenben az Oláh Gábor utcai stadion helyén építhetik fel.

A költözésről először 2018-ban érkeztek hírek. A tervek miatt a múzeumi dolgozók többsége tiltakozott, mondván, nem kívánnak elköltözni Budapestről, egyes kutatók szerint pedig a gyűjtemény károsodhat a költözés során. Podani János, az ELTE oktatója az RTL Híradónak azt mondta: 14 hónapja levelet írtak a kormánynak, egyeztetést kérve, de nem kaptak választ. Az előkészítésbe sem vonták be a szakembereket.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×