eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Szilveszterezők a budapesti Vörösmarty téren 2019. január 1-jére virradó éjjel.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Egyre több magyar nagyváros mondja le a szilveszteri bulikat

Sorban mondják le a magyar települések a szilveszteri tömegrendezvényeket, bár a kormány nem kötelezte őket erre. A világ más nagyvárosaiban is hasonló korlátozásokat vezetnek be a koronavírus omikron nevű variánsának rohamos terjedése miatt. Itthon azonban a szórakozóhelyek partijai és a házibulik szabadon megrendezhetők.

Németországban bezárták az éjszakai szórakozóhelyeket, a tömegrendezvények elmaradnak, nem szabad tűzijátékozni és a szilveszteri házibulikban is legfeljebb tíz oltott ember vehet részt. Hasonló korlátozásokat vezettek be egyebek mellett Szlovéniában, Montenegróban, Görögországban, Olaszországban, Indiában és Brazíliában.

A magyar kormány nem követi a példájukat, ezt Orbán Viktor miniszterelnök egyértelművé tette a legutóbbi Kormányinfón. „Védekezni csak az oltás segítségével tudunk, minden mással csak időt nyerhetünk. Győzni csak az oltással lehet” – mondta a múlt heti tájékoztatón a kormányfő, megemlítve a több helyről beszervezett vakcinákat, a 60 százalékos átoltottságot, valamint azt, hogy az uniós átlagot messze meghaladó módon már 32 százalék megkapta a harmadik, megerősítő vakcinát is.

Ennek ellenére több magyar város úgy döntött, hogy nem rendez utcai partit az év utolsó éjszakáján.

Debrecen alpolgármestere, Puskás István az RTL Híradónak azt mondta: idén sem tudnak rendezvényeket tartani a főtéren. Sem tűzijáték, sem pedig egyéb rendezvény nem lesz Debrecenben.

Pécsen csak tűzijátékot rendeznek, Szegeden és Miskolcon pedig még azt sem. Petruskó Norbert, a miskolci önkormányzat szóvivője közölte: idén nem lesznek tömegrendezvények, ehelyett mindenkit arra kérnek, hogy a lehető legkisebb létszámú, bensőségesebb közösségekben ünnepeljék az újévet.

Budapesten hasonló a helyzet, a Fővárosi Önkormányzat sem szervez szilveszteri tömegrendezvényt, de a kerületek természetesen dönthetnek másként. A Vörösmarty téren éjjel 1-ig látogatható lesz a karácsonyi vásár.

Az ilyen programokra jelenleg egyetlen szabály vonatkozik Magyarországon: 500 fő felett csak védettségi igazolvánnyal lehet bemenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×