eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Microscopic view of covid-19 omicron variant or B.1.1.529 and letter of omicron in Greek alphabet on red background. 3D rendering.
Nyitókép: Getty Images

Biológus: kérdéses, hogy a vírusnak ez lesz-e az utolsó szava

A koronavírus omikron változata esetében a nyájimmunitáshoz 90 százalék feletti védettség kell - hívta fel a figyelmet Boldogkői Zsolt.

Minél többen vagyunk beoltva, annál inkább lassítjuk a járványt és csökkentjük annak az egészségügyi következményeit – mondta az RTL Híradónak Boldogkői Zsolt. A biológus, egyetemi tanár szerunt viszint minél fertőzőbb egy vírusvariáns, annál nagyobb a nyájimmunitási küszöb. Az omikron esetében a nyájimmunitáshoz 90 százalék feletti védettség kell - emelte ki.

Boldogkői Zsolt emlékeztetett arra, hogy a kanyaró esetében 98 százalék körüli a nyájimmunitási küszöb, de mivel gyerekkorban majdnem a teljes népesség megkapja a védőoltást, ez nem jelent gondot. Erre lenne szükség a koronavírus esetében is - vélekedett, hozzátéve, hogy mindezt csak a kötelező védőoltással lehetne elérni a koronavírussal szemben.

A szakértő szerint az omikron variáns az eredetinél gyengébb tüneteket okoz, de az egy más kérdés, hogy a vírusnak ez lesz-e az utolsó szava, mert vannak olyan hírek is, hogy a delta variánsnak a keleti régióba van egy még durvább verziója.

Az egyetemi tanár nem tartja kizártnak, hogy a vírus megint erősödni fog, mígnem teljesen besimul a többi légúti betegség közé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Szinte középkori állapotok uralkodnak a világ egyik legzártabb régiójában, mégis a globális versenyfutás fontos része lett

Szinte középkori állapotok uralkodnak a világ egyik legzártabb régiójában, mégis a globális versenyfutás fontos része lett

A 21. században a fokozódó globális versenyfutás miatt a hegemón szerepre törő hatalmak figyelmébe kerülnek olyan térségek is, amelyeket korábban szinte teljesen elfelejtett a világ. Ezek közé tartozik az Afganisztánhoz tartozó rendkívül szegény Wakhan-folyosó is, ahol szinte középkori állapotok uralkodnak. A völgy egyszerre több okból is a döntéshozók figyelmének középpontjába került, ráadásul egyszerre több ország is növelte az aktivitását. A növekvő érdeklődés vélhetően a jövőben sem fog alább hagyni, mivel túl sok potenciál rejtőzik az elszigetelt területben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 05:00
×
×
×
×