eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Egy orvos beolt egy diákot a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával Budapesten, a Városmajori Gimnáziumban 2021. augusztus 30-án. Az iskolákban a koronavírus elleni oltásokat augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án adják be az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. Az oltás Pfizer-vakcinával történik.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A háziorvosok elhatárolódnak a bírság kiszabásától

Akár ötmillió forintos egészségügyi bírságot is kaphat az a háziorvos, aki nem vállalja önként a Müller Cecília országos tisztifőorvos által a rendelési időn túl előírt, legalább egy hétvégét érintő oltómunkát a januári oltási akciónapok keretein belül. Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos szerint nem lehet általános szabályokat hozni.

Az országos tiszti főorvosnak a december 27-i Hivatalos Értesítőben megjelent határozata szerint a háziorvosoknak a rendelési időn túl legalább egy hétvégén oltó munkát kell vállalniuk a januári oltási akciónapok keretein belül.

A háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője érdeklődésünkre elmondta: a háziorvosi praxisok eddig is jelentős szerepet vállaltak az oltási programok végrehajtásában, mind a tavaszi, mind az őszi időszakban. Ősszel az emlékeztető oltások több mint 47 százalékának a beadása a háziorvosi praxisokban történt a rendelési időben. Minden bizonnyal

az újabb oltási akciónapok a háziorvosi praxisokra is több terhet rónak,

hiszen az elképzelés szerint péntek délutánonként, illetve szombaton kellene oltási akciónapokat szervezni a praxisokban – emelte ki Békássy Szabolcs.

„Reményeink szerint ehhez az önkormányzatoktól megkapjuk a megfelelő segítséget és támogatást, illetve a megyei védelmi bizottságok ezt előzetesen egyeztetni fogják, hogy mely településeken milyen feltételek mentén lehet biztosítani azt az oltási tevékenységet” – fejtette ki

A szakember szerint nem lehet előzetesen felmérni, hogy januárban mennyire lehet sikeres az akció, hiszen a legtöbb praxis már jelentős mértékű átoltottsággal rendelkezik. Azok a praxisok, ahol ez idáig is biztosították az oltás felvételének a lehetőségét, már kiaknázták az ebben rejlő lehetőséget.

A Müller Cecília által jegyzett határozatban is szerepel, hogy az előírtak megsértése esetén külön jogszabályban meghatározott 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő egészségügyi bírság szabható ki. Erre Békássy Szabolcs azt mondta:

bármilyen bírság kiszabásától messzemenőkig elhatárolódnak.

„Nem gondolom, hogy a háziorvosi praxisok oltási tevékenységét bírságok kiszabásával kellene esetlegesen ösztönözni. A háziorvosi praxisokban eddig is jelentős oltási tevékenység folyt. A háziorvosi praxisok egyértelmű letéteményesei voltak az eddigi védőoltási programok végrehajtásának. Bízom abban, hogy mindenki a bölcs belátás szerint fog eljárni ebben a kérdésben, és megyei védelmi bizottság meg fogják vizsgálni azt, hogy egyáltalán hol van lehetőség ilyen oltási akciónapok megszervezésére” – emelte ki.

Az országos kollegális szakmai vezető háziorvos elárulta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott határozat tartalmát illetően nem történt szakmai egyeztetés.

„A legjobb tudomásom szerint ennek szükségességét az adta, hogy a hétvégi oltások finanszírozásának a technikai feltételei rendelkezésre álljanak, azaz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a háziorvosi praxisokat finanszírozni tudja a hétvégi oltási tevékenység kapcsán.

Természetesen nem szólt erről semmiféle szakmai egyeztetés, hogy az oltási akcióból kimaradó háziorvosi praxisok esetleg pénzbírságban részesülnének.”

Hozzátette azt is, hogy az országos oltási munkacsoporttal zajlottak egyeztetések az oltási akció meghirdetését megelőzően. Az oltási akciónapokkal kapcsolatban a szakma részéről fennálló javaslatokat megfogalmazták az oltási munkacsoport számára, ezen szempontok figyelembevétele mentén próbálják az oltási akció sikerét elősegíteni.

Békássy Szabolcs emlékeztetett arra is, hogy sok háziorvosi praxisban helyettesítéssel tudják megoldani a folyamatos betegellátást, szerinte ezért nem is szabad generális szabályokat hozni az oltási akciónapokkal kapcsolatban. Ezt

érdemes a helyi sajátosságokra, illetve a helyi szervezőkészségre bízni.

Úgy véli, a háziorvosok és az önkormányzatok a feladatot meg fogják tudni oldani és rugalmasan fogják tudni kezelni azokat a helyzeteket is, amikor a háziorvoshiány, illetve a betöltetlen háziorvosi praxis problémáját meghatározza ezt a kérdés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×