eur:
394.57
usd:
365.81
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Fuel cap with H2 hydrogen technology symbol
Nyitókép: Animaflora/Getty Images

Két "hidrogén-völgyet" létesítenek Magyarországon

A hidrogén vághatja át a megújuló energiák gordiuszi csomóját.

A 2050-es klímasemlegességi cél eléréséhez várhatóan a hidrogén technológia is nélkülözhetetlen lesz - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a V4 országok parlamentjei gazdasági bizottságainak videokonferenciáján.

Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár hozzátette, a hidrogén előnye, hogy nemcsak egy energiahordozó, hanem abban is segíthet, hogy más energiákat hidrogén formájában tároljanak. Példaként

a megújulóenergia-termelést említette, ahol a tárolás még nagy kihívást jelent, de a hidrogén segíthet.

A hidrogén segítségével az ország csökkenthetné az importált üzemanyagoktól való függését is az államtitkár szerint.

Az államtitkár szerint a kormány felismerte ezeket a lehetőségeket és idén májusban megalkotta Magyarország Nemzeti Hidrogén Stratégiáját, ezután pedig elkezdte a nemzeti hidrogén gazdaság kiépítését. Ennek részeként elemezték a hidrogén értéklánc elemeit, hogy be tudják azonosítani azokat a pontokat, ahol Magyarországnak versenyelőnye lehet.

Prioritási területként határozták meg

  • a hidrogénnel összefüggő innovációs kísérleti projekteket,
  • a közlekedést, valamint
  • annak vizsgálatát, hogyan lehet a meglévő gázhálózatot a későbbiekben a hidrogén szállítására használni.

Ezek mind olyan területek ahol Magyarországnak jó adottságai vannak és a hidrogén stratégia megvalósításával egy új lendületet is adhatnak a magyar gazdaság fejlődésének egy hidrogén alapú gazdaság kiépítésével - tette hozzá az államtitkár.

Az a cél, hogy egy erős kompetencia-központot alakítsanak ki Magyarországon a hidrogén értéklánc mentén, valamint, hogy az egyetemek az akadémia, a kutató laborok is álljanak készen erre az új kihívásra.

Steiner Attila elmondta, szeretnék ha minél több magyarországi cég, kis- és középvállalkozás tudna integrálódni a hidrogén értékláncokba, valamint ha a hidrogén gazdaság háttériparának a kulcselemeit is ki tudnák építeni a régióban. Most nagy lehetőség áll a V4 országok előtt, hogy ezen a területen még intenzívebben működjenek együtt - mutatott rá.

Magyarország nyitott arra, hogy még szorosabban együttműködjön a V4 országokkal a hidrogén gazdaság kiépüléséhez szükséges kutatás-fejlesztés terén, a szükséges technológiák kifejlesztésénél és gyártásánál - ismertette az államtitkár.

Kitért még az úgynevezett hidrogén völgyek kialakítására, ezek szerepe, hogy az adott területen a teljes hidrogén ökoszisztémát bemutassák.

Magyarországon 2030-ig két ilyen völgyet terveznek kialakítani:

Dunaújváros és Pécs között, illetve Miskolc térségében, hisz ez utóbbi helyen jelen van a nehézipar, és itt kicsiben tudnák a hidrogén ipari felhasználását tesztelni.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×