eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának épülete az V. kerületi Városház utcában. Az egykori Invalidus-ház, más néven Károly-kaszárnya monumentális barokk polgári épülete 1716 és 1727 között épült Anton Erhard Martinelli tervei alapján. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Újabb videó a Városházáról: idén májusban is tárgyalhattak az értékesítésről

A Főpolgármesteri Kabinet elvileg már tavaly novemberben döntött arról, hogy maradjon a Városháza az önkormányzat tulajdonában, de a fővárosi vagyonkezelő vezetője idén májusban is eladásra kínálta érdeklődőknek a 35 milliárd forintosra tartott ingatlanegyüttest.

Újabb videót osztott meg az Anonymus-maszkos alak a Városháza eladása ügyében. Az eddigi információk szerint a főváros egy döntés-előkészítési anyagot rendelt a vagyonkezelőjétől, és ennek vezetője, Barts J. Balázs ennek részleteiről beszélt a nyilvánosságra került felvételeken a Fővárosi Önkormányzat épületegyüttesének esetleges vevőivel. Akkor az önkormányzat közölte, a döntéselőkészítő anyag arra tett javaslatot, hogy a Városháza ingatlana maradjon a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában, és főpolgármesteri kabinet 2020. november 26-i ülésén ezzel egyetértett.

Csakhogy a pénteken az Indexen megjelent újabb videón, amelyen ismét Barts J. Balázsnak, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezetőjének a hangja hallható, a vagyonkezelő képviseletében egy olyan koncepcióról beszél, hogy el kell adni a ma használt Városháza épületét, és mellette kell egy újat építeni. Ebben pedig az az újdonság, hogy az állítások szerint ez a beszélgetés már 2021. május 5-én zajlott a vagyonkezelő Attila úti irodájában, tehát csaknem fél évvel az után, hogy elvileg már döntés született arról, hogy nem adják el a Városházát.

Ehhez képest a felvételen arról beszél, hogy "ha van érdeklődő, akkor adjuk el az egész épületet. Itt a régi városfal. Tehát a régi városfalon kívül maradjon a fővárosé. És nézzük meg, hogy ezt az épületet, ezt a 60 ezer négyzetméteres épületet valaki megvenné-e."

Emellett részletesen bemutatja az elvileg már elvetett forgatókönyvet az értékesítésről: "Ennél az alternatívánál azzal számolunk, hogy a jelenlegi »Központi Városháza« kiürítésre és értékesítésre kerül, és az önkormányzat vezetése és a főpolgármesteri hivatal egy új épületbe költözik. Az új épület bruttó szintterülete 15 500 négyzetméter (7 föld feletti szint esetén), 6600 négyzetméter alapterületű mélygarázs (220 parkoló három szinten). Ennek az épületnek a megvalósítása 11-11,5 milliárd forint a mélygarázzsal együtt, a telek megvásárlása pedig 1,6-2,0 milliárd forint. A jelenlegi »Központi Városháza« értékesítésénél itt is 30-35 milliárd forinttal számolhatunk."

Ráadásul a beszélgetés egy pontján úgy fogalmaz, hogy "tehát van egy régi Városházánk, és mellé épül valami új. Erre az volt a mondás, hogy az lehet. És akkor ez a döntés született.”

Péntek délelőtt Karácsony Gergely egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy fegyelmit kapott Barts J. Balázs, mert "hibázott, hagyta magát csőbe húzni", de a bizalmat nem vonták meg a BFVK-t 2014 óta vezető szakembertől. A területen 20 éve dolgozik, működésével kapcsolatban ez alatt nem volt semmiféle kritika, mondta a főpolgármester, leszögezve, a Városházát nem akarják eladni. "Barts J. Balázs olyan típusú tárgyalásokat is folytatott ebben az ügyben, amelyre nem volt megbízatása, sőt amellyel ellentétes megbízatást kapott a fővárostól."

Kérdésre válaszolva azt mondta, Barts Balázst meglátása szerint "csőbe húzták": "egy beruházói csoport leültette tárgyalni, és ő hibázott, olyan mondatokat mondott, amit nem kellett volna mondania". Úgy vélte, a beszélgetés létrehozásának az lehetett a célja, hogy Bartsot csőbe húzzák, szerinte ezt a Városháza és a főpolgármester ellen hajtották végre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×