eur:
393.08
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Neumann-Mészáros Melinda székesfehérvári háziorvos oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját Esze Tamás utcai rendelőjében 2021. március 17-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

LIGA-elnök az oltáskérdésről: nehezen feldolgozható élethelyzet

Nehéz helyzetbe kerültek a munkáltatók a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételének lehetőségével, mivel egyszerre kell mérlegelniük gazdasági és foglalkozás-egészségügyi szempontokat – mondta az InfoRádiónak a LIGA Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda szerint továbbra is sok a szabályozatlan munkajogi kérdés, és a döntést nehezíti, hogy több szektorban is nagy a munkaerőhiány.

Mészáros Melinda szerint nagyon furcsa helyzet alakult ki, hiszen a járványügyi adatok ismeretében a LIGA Szakszervezetek is további szigorító intézkedések meghozatalát tartaná szükségesnek, de ezalatt nem azt értették, hogy a jogalkotó a munkáltató jogkörébe telepítse annak eldöntését, hogy kötelezi-e a munkavállalókat a védőoltás felvételére vagy sem.

Mint hozzátette, a korábbi informális egyeztetések kapcsán egyértelművé vált, hogy ezt a munkáltatók sem tudják támogatni, hiszen nagyon nehéz felelős döntés hozni, amikor

a gazdasági érdekeik ütköznek adott esetben az egészségügyi kérdésekkel.

A LIGA elnöke úgy véli, maga a jogszabály számos kérdést nem rendez megnyugtatóan, gondolva itt például arra, hogy a kölcsönzött munkavállalókra milyen módon terjed vagy nem terjed ki annak hatálya, vagy mi történik az állandó megbízási szerződéssel rendelkezők kollégákkal, valamint mi a helyzet a jogviszony megszüntetésével kapcsolatban.

„Számos olyan ütközést is látunk, amikor a beoltottak aránya egy-egy területen sajnálatosan nagyon alacsony, ha azonban a munkáltató elrendeli a kötelező védőoltás felvételét, a szolgáltatás biztonsága kerülhet veszélybe” – fűzte hozzá.

Mészáros Melinda az InfoRádió kérdésére válaszolva közölte: a mai napon a versenyszféra tekintetében elmondható, legalábbis a LIGA látókörében,

nincs olyan munkáltató, aki kötelezné az oltás felvételére a munkavállalókat.

„Ez a mai napot jelenti, hogy holnap mi lesz, arról akkor kell majd beszélnünk” – jegyezte meg. Emlékeztetett, a munkáltatók már eddig is számos motivációs intézkedést vezettek be, próbálva ösztönözni a még nem oltakozott munkavállalókat – különböző juttatásokat biztosítottak a számukra, szabadnapot, egyéb bér és bér jellegű juttattatásokat – és inkább ezeket az ösztönzőrendszereket kívánják a jövőben is fenntartani. Annál is inkább, mert a munkaerőhiány olyan mértékű egyes területeken, hogy egyszerűen nem kockáztathatják a termelés és az üzemszerű működés biztonságát azzal, hogy kötelezővé teszik a védőoltást – magyarázta.

A LIGA elnöke megjegyezte, ez egy nagyon nehezen feldolgozható élethelyzet, hiszen minden olyan intézkedés megtételére, így az oltásra is szükség van, hogy megelőzzük a vírus további terjedését, de ez az intézkedés a jelek szerint összeütközésbe került a munkáltatók gazdasági érdekeivel, valamint számos olyan be nem oltott munkavállaló akaratával is, akik ennek ellenére nem kívánják az oltást igénybe venni.

Ami a közszolgáltatás területét illeti, Mészáros Melinda elmondta, jó néhány, a jogállási törvény hatálya alá tartozó foglalkoztatott esetében maga a jogszabály teszi kötelezővé a védőoltás felvételét. Ezeken a területeken, hasonlóan a versenyszférához, sok helyen találkozni létszámhiánnyal, ezért jó néhány kérdést tartogathat, hogy hogyan lehet végrehajtani megfelelő módon a kötelezést. A foglalkoztatottak egyébként sem látják egyértelműen tisztázottnak a saját helyzetüket, gondolva itt például a fizetés nélküli szabadság kérdéskörére, vagy hogy milyen módon szűnik meg a későbbiek során azoknak a jogviszonya, akik határidőn túl sem veszik fel ezeket az oltásokat – tette hozzá a szakember.

Megismételte: számos hiánytól szenved a jogszabály, miközben számos szolgáltatási- és üzemterületen elengedhetetlen a folyamatos szolgáltatás és termelés biztosítása, pedig éppen ezeken a területeken lehet alacsony az oltottság aránya a munkavállalók körében. Mészáros Melinda úgy véli, további felvilágosító kampányokat kellene indítani annak érdekében, hogy a munkavállalókat meggyőzzék arról, hogy minden tegyenek meg a saját és környezetük egészségének védelmében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×