eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Karácsony Gergely főpolgármester a Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely polgármesterével, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján az Országház előtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenyből. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kötelező lesz a maszk a fővárosi színházakban, mozikban is

De nem csak ott, más beltéri helyszíneken is - a főpolgármester saját hatáskörben döntött.

Nem sokkal azután, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón bejelentette, hogy lehetővé teszik a munkaadóknak az oltás kötelezővé tételét munkavállalóik számára, továbbá kötelező lesz november 1-jétől, hétfőtől a maszkviselés a tömegközlekedésben, illetve látogatási tilalmat rendelnek el az egészségügyi intézményekben, a főpolgármester budapesti intézkedések bejelentéséről írt a Facebookon. (A kormányzat egyébként a közterületeken nem tervezi visszahozni a maszkordási kötelezettséget, a beltéri maszkhasználat elrendeléséről pedig még nem döntött.)

Karácsony Gergely kevésnek értékelte a kormányzati intézkedéseket, és saját hatáskörben további intézkedésekről döntött.

"Azoknál a fővárosi intézményeknél, ahol erre jogszabályi lehetőségünk van – ilyenek a fővárosi színházak, mozik például –, főpolgármesteri hatáskörben elrendelem a beltéri kötelező maszkhasználatot november elsejétől" - írta a Facebookon. A fővárosi önkormányzat sajtótájékoztatót is tartott az ügyben, amelyen elhangzott:

a fővárosi fenntartású múzeumokban, könyvtárakban is el fogják rendelni a maszkviselést,

hacsak addig a kormányzat nem dönt erről (ismert, 1-2 napon belül jelenik meg a Gulyás Gergely által bejelentett intézkedésekről szóló kormányrendelet.)

A következő napokban a budapesti városvezetés minden fővárosi cég dolgozójának levelet küld arról, hogy aki még nem tette, a lehető leghamarabb oltassa be magát - derült ki a főpolgármester írásából.

A fővárosi operatív törzs döntései szerint amint megjelenik a kötelező oltásról szóló kormányrendelet, a főpolgármester megkezdi az egyeztetést a Fővárosi Önkormányzat cégeivel és intézményeivel, valamint a munkavállalói érdekképviseletekkel arról, hogy

melyek azok a közszolgáltatások szempontjából alapvető munkakörök, ahol a koronavírus elleni oltás felvételét elő lehet írni.

"Biztosan ilyennek gondolom az idősotthonban dolgozó, a fokozottan veszélyeztetett idősekkel kapcsolatba kerülő dolgozók majdnem teljes körét" - írta Karácsony Gergely.

A fővárosi önkormányzati sajtótájékoztatón emlékeztettek: szeptember 9-én szigorítottak a fővárosi bentlakásos intézményekben, 11-e óta maszkviselés van érvényben a Fővárosi Önkormányzat épületében számos esetben.

Felhívták a figyelmet, hogy ha zsúfoltság van egy üzletben vagy más zárt térben és ott nem kötelező a maszkviselés, akkor a csütörtökön bejelentett tömegközlekedési maszkhordási kötelezettség elég egyoldalú intézkedés a kormányzat részéről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×