eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Facebook/Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást - íme a legfontosabb történések

Vasárnap este nem sokkal 10 óra után nyilvánosságra hozták a végeredményt, és bizonyossá vált, ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Orbán Viktor ellen a 2022-es választásokon.

Az Országos Előválasztási Bizottság vasárnap esti határozatában megállapította a második forduló végeredményét. Eszerint:

  • Összes résztvevő: 662 353
  • Összes érvényes szavazat: 655 237
  • Összes érvénytelen szavazat: 7116

Miniszterelnök-jelölti eredmények:

  • Márki-Zay Péterre leadott összes szavazat: 371 560 (56,71%)
  • Dobrev Klárára leadott összes szavazat: 283 677 (43,29%)

Az egyes körzetek, megyék végeredményéről itt írtunk.

A második fordulóban 662 353-an vettek részt személyesen vagy online, közülük 655 237-en adtak le érvényes szavazatot.

Budapesten egy választókörzet kivételével, ahol mindössze 29 szavazattal nyert Dobrev Klára, minden helyen alulmaradt a DK jelöltje Márki-Zay Péterrel szemben. A fővároson kívül pedig több mint 9 ezer voksot vert rá az Európai Parlament alelnökére a hódmezővásárhelyi polgármester.

Márki-Zay Péter: egy sorskérdés marad

Az ellenzék miniszterelnökjelöltjének győzelmi sajtótájékoztatóján kiderült, most legyőzött ellenfelével, Dobrev Klárával is szövetségben dolgoznak tovább Orbán Viktor leváltásáért. Ez a kicsik forradalma, fogalmazott a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője, kiemelve, hogy a fiatalok döntötték el javára az előválasztást.

Márki-Zay Péter azt ígérte, új Magyarországot akarnak építeni, új kultúrát akarnak elhozni az országnak, ahol a szeretet lesz az uralkodó, mert sötétséggel nem lehet legyőzni a sötétséget, csak világossággal.

"Politikusoktól elfogadhatatlan lesz egymás szidalmazása, zsarolása. Elfogadhatatlan lesz bármilyen visszaélés az ellenzéken belül" - jelentette ki. Az új kultúrában magukhoz kell ölelni minden cigányt, zsidót, meleget, népiest és urbánust és még a fideszeseket is - fogalmazott.

Ebben a helyzetben az ellenzéki egységet senki nem törheti meg, hiszen előválasztást követően egy sorskérdés marad Magyarország számára: Fidesz vagy nem Fidesz - közölte a politikus. Szerinte a Fidesz intézkedései, a pártkatonák bebetonozása az intézmények élére azt jelzi, hogy a Fidesz már csomagol, készül a bukásra.

Kijelentette, az előválasztás során nem csupán egységet teremtettek, hanem ellenzéket is váltottak. Leváltották azokat akik üzleteltek a hatalommal. Mert csak olyan hadsereggel mehetünk háborúba, amelynek soraiban nincsenek árulók és akik valóban akarják a 2010 előtti és a 2010 utáni korrupció elszámoltatását egyaránt - hangsúlyozta.

Ennek az elszámoltatásnak a vezetője Hadházy Ákos lesz - tette hozzá.

Azt mondta, kétharmaddal fogják leváltani a jelenlegi rendszert.

Ha győznek, nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat, felzárkóztatási program indul a romáknak, valamint létrehoznak egy fékekkel és ellensúlyokkal teli, jogállami alkotmányt - ígérte Márki-Zay Péter.

Hét pontba össze is foglalta, milyen feladatokat szeretnének megoldani - minderről itt írtunk.

Dobrev Klára: a DK megerősödve került ki az előválasztásból

A párt miniszterelnök-jelöltje gratulált Márki-Zay Péternek, majd arról beszélt, hogy mostantól arra kell közösen fókuszálniuk, hogy közösen legyőzzék Orbán Viktort.

Úgy látta, a DK megerősödve került ki az előválasztásból. Megerősödött a hatpárti szövetség az előválasztásban, esélyes lesz jövőre Orbán Viktor ellen.

Dobrev Klára hangsúlyozta, hogy a DK továbbra is egy baloldali, progresszív párt marad. Újságírói kérdésre, mely szerint néhány nappal ezelőtt alkalmatlannak nevezte a miniszterelnökségre ellenfelét, a politikus azt válaszolta: a múlt vitáit magunk mögött kell hagynunk.

Egyelőre nincs arról döntés, hogy Dobrev Klára marad-e az Európai Parlamentben, vagy itthon folytatja politikai pályafutását.

Kocsis Máté: folytatódik a Gyurcsány-show

Életbe lép a Gyurcsány–Márki-Zay-paktum, a baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán. Kocsis Máté azt írta: Márki-Zay Péter nyilatkozata egyértelművé teszi, hogy Gyurcsány Ferenc rajta keresztül térne vissza a hatalomba, a helyzet tehát változatlan.

Az új show legmókásabb részének nevezte, hogy Márki-Zay Péteren keresztül a baloldal most jobboldali emberek szavazatát akarja megszerezni ahhoz, hogy hatalomhoz jusson. Osztottak-szoroztak, és rájöttek, hogy nincs már elég szavazó a baloldalon, ezért ráfogják Márki-Zayra, hogy jobboldali, hátha onnan tud még szerezni támogatókat – jegyezte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×