eur:
394.54
usd:
365.35
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Smoke from a chimney
Nyitókép: Jelena83/Getty Images

Fontos intelmek a fűtési szezon kezdetére

A fűtőeszközöket és kéményeket évente egyszer szakemberrel meg kell vizsgáltatni – mondta az InfoRádiónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. De az sem elhanyagolható, hogy ne égessünk hulladékot – tette hozzá a Levegő Munkacsoport munkatársa.

Nagyon sokan az első őszi befűtés előtt akarják leellenőriztetni a fűtőeszközt és a kéményt, ők azonban már nem fognak október 15-ig szakembert találni – hívta föl a figyelmet az InfoRádióban Mukics Dániel. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint azonban nem kell kétségbeesni, ugyanis nem az ellenőrzés időpontján, hanem a rendszerességen van a hangsúly.

Vagyis

télen is lehet ellenőriztetni, a lényeg, hogy évente egyszer szakember vizsgálja fölül a fűtőeszközöket.

Kiemelte, függetlenül a fűtési technológiától, a hőtermelő berendezések jellemzően lánggal égnek, így a meghibásodásuk lakástűzhöz, akár szén-monoxid-mérgezéshez vezethet.

A kémények ellenőrzési gyakorisága attól függ, hogy mivel fűtünk – tette hozzá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Ha gázzal fűtünk, akkor kétévente egyszer, ha szilárd tüzelővel akkor pedig évente egyszer érdemes ellenőriztetni a kéményeket – tanácsolta. Nem elfelejtendő azonban, hogy bár magánszemélyeknek ingyenes a kéményellenőrzés, családi házakhoz nem megy ki automatikusan a kéményseprő, hanem időpontot kell egyeztetni. Ez a katasztrófavédelem honlapján vagy a 1818-as telefontszámon tehető meg.

Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. Idén 5358 lakástűz volt, 430 ember szenvedett füstmérgezést, 51-en pedig meghaltak – tette hozzá Mukics Dániel.

Ne égessünk hulladékot, mert akár ezerszer mérgezőbb lehet a légszennyezettsége mint a tűzifának

– erre Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport lakossági égetés projektjének vezetője hívta fel a figyelmet. Mint azt kiemelte, bár a szilárd tüzelésen belül a szénfűtés is legális, a fafűtés az, ami még leginkább elfogadható, amennyiben a fa kellően száraz, hiszen a nedves fa elégetése sokkalta szennyezőbb, ráadásul sokkal kisebb a fűtőértéke is, tehát nem is éri meg a családoknak ilyennel fűteni.

Mindössze az emberek 15 százaléka az, aki a szegénysége miatt fűt hulladékkal, a legtöbb esetben az információhiány és a nemtörődömség áll a háttérben – tette hozzá Szegő Judit, aki mások mellett arról is említést tett, hogy a tüzelőanyagok mellett a kályhák minősége sem mellékes, ezért rendszeres ellenőrzésük kiemelten fontos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×