eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke (k) ismerteti a főpolgármester-jelölti előválasztás eredményét a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) budapesti székházában 2019. június 26-án. Mellette a győztes Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje (j) és a harmadik helyen végzett Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum jelöltje (b).
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Magyar György a Karácsony–Márki-Zay-paktumról: hát, ilyen játék nincs

Nem lehet menet közben átírni a szabályokat, a második fordulóba három miniszterelnök-jelölt jutott be, visszalépni lehet, párban indulni nem. Válaszolta érdeklődésünkre a Civil Választási Bizottság elnöke a Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter megállapodása kapcsán, miszerint a két politikus együtt indulna miniszterelnök-jelöltként az előválasztás második fordulójában.

Magyar György szerint Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter úgy állapodnak meg, ahogyan akarnak, de az alapszabályokon – megítélése szerint – nem változtathatnak. A Civil Választási Bizottság határozott meglátása tehát, hogy az eredeti kiírásnak megfelelően három miniszterelnök-jelölt jutott be az ellenzéki előválasztás második fordulójába. Közülük persze bármelyikük, ha úgy kívánja, visszaléphet és akkor maradnak ketten, de a harmadik nem léphet a második mellé.

„Ez kizárható, ezt a választók nem fogják elfogadni” – szögezte le a Civil Választási Bizottság elnöke.

Magyarán, nem lehet vessző a papíron két név között, hiszen

nem így lettek nevezve a jelöltek,

értett egyet Magyar György, példaként említve, hogy egy 400 méteres síkfutó verseny döntőjében sem fordulhat elő, hogy ketten azt mondják, párban fogják lefutni a távot, vagy „200-200 méterenként tessék őket megmérni”.

„Hát, ilyen játék nincs, legalább a saját szabályainkat tartsuk be” – emelte ki az elnök, aki szerint el kell tudni dönteni, hogy ki szerepeljen a névjegyzékben. Emellett természetesen olyan megállapodást köthetnek, ami csak jólesik, és amit elfogadnak a pártok – ismételte meg.

Magyar György érdeklődésünkre válaszolva azt is közölte, a szavazólapok megrendelése már megtörtént, álláspontja szerint azok módosítására legfeljebb a mai, keddi napon van lehetőség, hogy milyen formában nyomtassák ki. Természetesen az is elképzelhető, hogy az eredeti rendszer szerint három névvel készülnek el, majd menet közben valaki mégis bejelenti a visszalépését, akkor filctollal kell majd minden egyes kinyomtatott szavazólapon kihúzni az érintett nevét a sátrakban – fűzte hozzá. „Tehát a választó azt fogja látni, hogy ketten maradtak” – fogalmazott Magyar György, aki szerint az egymás mellett indulás formálisan kizárható.

A Civil Választási Bizottság elnöke arra is figyelmeztetett, hogy a választópolgár arra is képes, hogy jutalmazzon, és arra is, hogy büntessen, és nem biztos, hogy jó néven vennék magát a változtatást. Hozzátette, ha Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter megállapodása át is menne az Országos Előválasztási Bizottságon, amit egyébként kizártnak tart, akkor ők, civilek

„fölteszik a kezüket”, mondván, ez megcsúfolása az előválasztás szellemiségének,

mert a versenyt nem így írták ki, és nem fair menet közben megváltoztatni a szabályokat. „Mi, civilek ebből nem akarunk részesedni” – húzta alá.

Magyar György végül arra is kitért, hogy a két politikus a hétfői hivatalos bejelentése után a Civil Választási Bizottság irányába nem tett semmilyen konkrét lépést, bár nincs ilyenre kötelezettségük, de az Országos Előválasztási Bizottság irányába elképzelhető, hogy elküldtek egy beadványt. Azonban ott a hat párt delegáltjának – az alaprendelkezések szerint – konszenzussal kell döntenie, és szinte elképzelhetetlen, hogy ebben a kérdésben azonos álláspontot képviseljenek mindannyian – tette hozzá. „De ha mégis át tudják valamilyen formában nyomni az Országos Előválasztási Bizottságon, akkor mi civilek ebből nem kérünk” – hangoztatta újfent a Civil Választási Bizottság elnöke.

Az ellenzéki előválasztás második fordulója október 10. és 16. között tart majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×