eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Orbán Viktor miniszterelnök Nagy Katalin műsorvezető társaságában a Kossuth rádió stúdiójában, mielőtt interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Balazs Mohai

Orbán Viktor: oda kell eljutnunk, hogy jobban éljenek a gyermeket vállalók, mint a gyermektelenek

A kormányfő a Kossuth rádióban beszélt aktuális demográfiai, politikai, járványügyi kérdésekről. Elmondta, adócsökkentés jön a minimálbér-emelésért cserébe és emelik a garantált bérminimum összegét is. Már jövőre odaadnák a teljes 13. havi nyugdíjat.

(A teljes interjú itt visszahallgatható.)

A csütörtökön kezdődött demográfiai csúcsról a miniszterelnök elmondta: eljöttek a barátaink, nagy fogalom van Budapesten. A francia elnök kezdeményezésére (akivel idén még lesz egy V4-csúcs) megindult egy vita Európa jövőjéről, ami a magyar kormány szerint arról szól, hogy lesz-e elég gyerek. Kérdés, hogy mi, szülők, elkötelezettek vagyunk-e az élet folytatásában, lesznek-e gyerekek? – tette fel a kérdést Orbán Viktor. Ezért nem szabad elfogadni szerinte, hogy Európában migránsokkal próbálkoznak a lakosságot pótolni. "A Nyugat jelen pillanatban nem képes önmagát fenntartani. Ezért jönnek Magyarországra, megnézni, mit csinálunk, mert a magyar családpolitika unortodox, más, mint másé, példátlan Európában, a legtöbbet költjük a költségvetsünkből családpolitikára, és mindenkit érdekel, hogy ez működik-e.

Nem tudtam nekik még egyértelmű sikerről beszámolni, mert ehhez kell legalább két évtizednyi folyamatosság a családpolitikai rendszerben, de nekünk csak tíz évünk volt eddig"

– mondta a kormányfő. Megemlítette, a termékenységi mutató 1,25 volt, most felment 1,5 köré – 2,1-nek kellene lennie, "ezért mondom, hogy még csak félúton vagyunk".

A magyar családpolitikát veszélyeztető ügyeket firtató kérdésre elmondta: "Megértem azokat, akik az LMBTQ-életformát választják és követik, nekik is kell hely a Nap alatt, de nem követelhetik, hogy az általános szabályok kiindulópontjai legyenek. Gondoskodni kell arról, hogy emberhez méltó életük legyen, ne legyen részük megkülönböztetésben. Eddig talán egyet is értünk, de innen jönnek a különbségek. Azt nem fogadjuk el, hogy ők akarják a gyerekeinket nevelni, nem fogadjuk el, hogy ők mondják meg, mi legyen az iskolákban – azt majd mi szülők megmondjuk. Kérem, hogy elégedjenek meg azzal, hogy emberhez méltó, elfogadó, őket semmilyen hátrányban nem részesítő politikában és lehetőségekben van részük itt Magyarországon. De ne akarják nekünk megmondani, hogy mi hogyan éljünk és hogyan neveljük a gyerekeinket – jelentette ki Orbán Viktor.

Ma sok ember azt gondolja, hogy a gyerekvállalás nem a biztonságot és a jobblétre való esélyt jelenti, mint régen, hanem gondot, költséget, nehézséget (akár a nőknek az időbeosztásban, a karrier és a munka összeegyeztetésében) – vélekedett a kormányfő. "Természetesen a gyerek több, mint pénz, és ez igaz, de be kell látnunk, hogy kenyérrel is él az ember, kell gazdasági motiváció ahhoz, hogy a fiatalok korán, kellő felelősséggel elkötelezzék magukat a családi élet mellett.

Oda kell majd eljutnunk, hogy jobban éljenek azok, akik gyereket vállalnak, mint azok, akik nem vállalnak, és például többet keressenek, előnybe jussanak a munkahelyükön, könnyebben, olcsóbban jussanak lakáshoz"

– mondta Orbán Viktor. Még nem értünk el ide, de harcolnunk kell érte, mert akkor meg leszünk mentve, tette hozzá.

Most, hogy olyan sikeres a gazdaság újraindítása, hogy képes lesz az ország gazdasága 5,5 százalék fölött növekedni, el kell dönteni, hova tegyük a plusz pénzt – fejtette ki. "Azt gondoltuk, hogy mivel a gyermeket nevelő családok viselték a legnagyobb terheket, visszaadjuk nekik a befizetett adót. Örülök, hogy a nemzeti konzultáció ezt megtámogatta" - mondta a családi szja-visszatérítés kapcsán (amelyről kormánydöntés született, ITT számoltunk be róla péntek reggel – a korábban ismertnél több kisvállalkozó élhet ezzel a lehetőséggel és a visszatérítésük mértéke is ismertté vált).

Már a jövőbe tekintve, a kormányfő kijelentette: a legfontosabb, hogy világossá tegyük az emberek számára, hogy a Gyurcsány-Bajnai korszak, amely 2010-re csődbe vitte az országot, véget ért, és jóvá kell tenni az akkori hibákat. Vissza kell adni a 13. havi fizetést és legalább egyhavi fizetést vissza kell adni – ennek jegyében emelik a minimálbért. Utóbbiról a munkaadók és a munkavállalók egyeznek meg, ha nem sikerül, akkor lép közbe a kormány. Cserébe mindig adócsökkentést kérnek – jegyezte meg a miniszterelnök.

"Ám most nagyot akarunk lépni, majdnem 20 százalékos emelésre készülünk, ami elég példátlan a nyugati gazdaságokban, viszont nagy terhet fog jelenteni a kis- és közepes vállalkozásoknak – ha nem segít a kormány. De segítünk:

a minimálbér-emelésért cserébe le fogjuk csökkenteni az őket terhető adókat és akkor ki fogják tudni termelni az emelt összeget. A garantált bérminimumot is jelentősen meg fogjuk emelni,

jelentette be Orbán Viktor.

Megjegyezte: még a nyugdíjasoknak tartoznak a juttatásuk visszapótlásáért. Január 1-től érkezik a második heti pénz a korábban elvett 13. havi nyugdíj visszaadására.

"Harcolok azért, hogy a 3. és esetleg a 4. heti juttatásukat is megkaphassák már jövőre. Ám ezt ki kell termelnie az országnak"

Mindenesetre szeretnék úgy odaállni a következő választáson az emberek elé, hogy amit a Gyurcsány-Bajnai kormány elvett az emberektől, azt visszaadtuk.

A járványkezeléssel kapcsolatban elmondta: a vírus azért állt nyerésre sokáig, mert jobban ismert minket, mint mi őt. Ám most már majdnem egyformán ismerjük egymást, sőt - már van oltásunk, és tudjuk, hogy csak ez segít, és az oltottak életére kisebb veszélyt jelent a koronavírus.

"Mindenkit arra biztatok, vegye komolyan a vírust: higgye el, hogy életveszélyben van, kockáztat egy súlyos betegséget, kockáztatja a körülötte élők egészségét."

A kötelező oltást Orbán Viktor továbbra sem gondolja olyannak, amit a magyarok elfogadnának. Azt szerinte elfogadja a lakosság, hogy az egészségügyben dolgozókat kötelezően beoltsák és ne jelentsenek egészségügyi veszélyt.

Abban már nem biztos a kormányfő, hogy azt is elfogadják, hogy a munkaadóknak legyen joga, ami az oltás felé tereli a munkavállalókat – ebben vita van, amit hamarosan le fogunk zárni.

Ennél több "kötelezőséget" szerinte nem fogad el "a magyar", itt még nem tartunk. Most már a döntés az emberek kezében van.

Az év végéig 17-18 millió oltóanyag lesz itthon a raktárakban,

bárkit be tudunk oltani háromszor is – már több mint 600 ezer ember felvette a harmadik oltást is, közölte.

Orbán Viktor szigorítás esetén a védettségi igazolások megkövetelését tartja elképzelhetőnek, ha a járványügyi szakemberek szerint annyira romlani fog a helyzet. Addig úgy véli, az oltottaknak, védetteknek minél nagyobb szabadságot kell biztosítani, mert "ez a méltányos", hiszen ők mindent megtettek azért, hogy szabadabban élhessünk.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×