eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásán az Országház kupolacsarnokában 2021. augusztus 20-án. A koronavírus-járvány miatt az állami kitüntetéseket idén március 15., az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója helyett az államalapítás ünnepén adják át.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Áder János tanúságtétele és Ákos-koncert a NEK programjában

Áder János köztársasági elnök tanúságtétele, valamint ifjúsági est és az Eucharisztikus szimfónia előadása is szerepel a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) pénteki programjában.

A Hungexpón a reggeli ima után Dominik Duka bíboros, a prágai főegyházmegye érseke tart katekézist, amelyet Áder János köztársasági elnök tanúságtétele követ.

A fél 12-kor kezdődő szentmisén elhangzik a Budapest mise, amelyet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek felkérésére a kongresszusra írt Pejtsik Péter. A szerzemény zsidó jellegű dallamokra épül, de latin nyelven szólal meg. Hangzása magába öleli a klasszikus egyházi zene hagyományait, a klezmer és jiddis zene dallamosságát és pattogós ritmusait, de a mai hallgató szimfonikus filmzenén nevelkedett érzékére is hat - olvasható a programfüzetben.

A délutáni fakultációk között szerepel Andrew Yeom Soo-jung bíboros, szöuli érsek előadása A keresztények helyzete Koreában címmel.

Este a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg a kongresszus ifjúsági programját, a Forráspont estet, amely Ákos-koncerttel kezdődik.

A Zeneakadémián Armando Pierucci Eucharisztikus szimfónia című művét adja elő a Budapesti Vonósok, a Szent Efrém Férfikar és a Szent Angéla Kórus. A 12 tételes szimfónia a Jeruzsálemben egymás mellett élő tizenkét keresztény egyház hagyományos, az eucharisztikus liturgiában szereplő zenei anyagából me­rít.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×