eur:
385.58
usd:
354.42
bux:
0
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Szeptember közepéig kaptak időt az egészségügyi dolgozók - a nap hírei

Ismét katonákat vezényelt az egészségügyi intézményekbe a Honvédelmi Minisztérium. Az államfő is az oltás felvételére buzdított. Meghalt Jean Paul Belmondo, 88 éves volt. A nap legfontosabb hírei szeptember 6-án.

Ismét katonákat vezényelt az egészségügyi intézményekbe a Honvédelmi Minisztérium. A honvedelem.hu-n olvasható tájékoztatás szerint a katonák az ország különböző pontján 23 kórházban mintegy 83 fővel segítik az egészségügyi dolgozók munkáját a koronavírus elleni küzdelemben. A világjárvány okozta veszélyhelyzet idején, tavasszal mintegy 1100 katona teljesített szolgálatot, 93 egészségügyi intézményben.

Az oltás felvételére buzdított az államfő. Áder János Kék bolygó című podcastjában üdvözölte, hogy a beoltottak száma lassan megközelíti a 6 milliót. Kiemelte azt is, hogy a járvány következő hulláma nincs messze, ezért az oltatlanoknak jelentkezniük kell vakcináért, mivel a betegség lefolyását nem lehet megjósolni. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a műsor vendégeként megerősítette, hogy a delta variáns várhatóan az oltatlanok járványa lesz.

A koronavírus-járvány negyedik hulláma várhatóan a beoltatlanok között okozza majd a legtöbb megbetegedést, de azegészségügy felkészült a kihívásra – mondta az InfoRádiónak az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: vannak olyan járványügyi paraméterek, amelyeket mindenféleképpen figyelembe kell venni. Ilyen a reprodukciós tényező például, ami arra vonatkozik, hogy egy fertőzött hány további fertőzést vált ki. A rizikócsoportok között említette a fiatalokat, egyben megnyugtatónak nevezte, hogy a pedagógusok 85 százaléka átoltott.

Szeptember 15-ig kell beoltatniuk magukat koronavírus ellen az egészségügyben dolgozóknak ahhoz, hogy ne veszítsék el munkájukat. Az eredeti határidő szeptember 1-je volt. Az elvárás szerint az első dózist kell megkapni a határidő lejárta előtt. A második oltás időpontját az orvos mondja meg. A kötelezettség nemcsak az új egészségügyi szolgálati jogviszonyba belépőket, hanem a jelenleg is dolgozókat is érinti. A rendelet szerint a kötelezettség alól csak az mentesül, akinek egészségügyi indokból ellenjavallt a védőoltás.

Az elmúlt 3 napban 648 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 9 beteg halt meg a kór szövődményeiben. 194 embert ápolnak kórházban, 23-an szorulnak gépi lélegeztetésre. 5.382-re nőtt az aktív fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta csaknem 814 ezerre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és 30.070-en haltak meg a betegségben. Csaknem 5 millió 817 ezer ember kapott oltást, 404 ezren már a harmadik adagot is.

A zsidó újév alkalmából boldog, édes új esztendőt kívánt Orbán Viktor miniszterelnök a magyarországi zsidó közösség minden tagjának. A kormányfő azt írta: bízik abban, hogy a SÓFÁR hangja idén egy több örömöt adó időszak kezdetét is jelzi. A kormányfő ünnepi üzenetét tartalmazó levelet idén is a hazai zsidó szervezetek vezetőinek kézbesítették. Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-bejegyzésében szeretettel, barátsággal és szolidaritással teli új évet kívánt a zsidó közösségnek.

Elkezdődött az ellenzéki előválasztás érdemi kampánya, miután lezárult az aláírás-gyűjtés. A miniszterelnök-jelöltségért indulók közül elsőként a DK-t képviselő Dobrev Klára adta le az ajánlásokat, a legtöbb támogatót ugyanakkor Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP közös jelöltje gyűjtötte. Rajtuk kívül Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a jobbikos Jakab Péter, és a momentumos Fekete-Győr András indulhat az előválasztáson. Pálinkás Józsefnek, az Új Világ Néppárt jelöltjének nem sikerült összegyűjtenie a szükséges 20 ezer aláírást.

Az áremelkedés okozta építőipari feszültség enyhülésére számít az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége. Szeptember elejétől a kritikus építőanyagok, például a fa, az acél ára 10-15 százalékkal mérséklődött, az ÉVOSZ szerint ezt a fogyasztók is érzékelni fogják. Koji László, az ágazati szervezet elnöke az InfoRádiónak azt mondta: a kereskedőknél az alacsonyabb árak egy-másfél hónap múlva jelenhetnek meg.

Az elmúlt tíz év legdrágább viharszezonja volt az idei a biztosítók adatai szerint. A Magyar Biztosítók Szövetsége azt közölte, hogy a káresetek számában nem, de a kifizetett összegeket tekintve kirívó volt az idei viharszezon, a biztosítók május 1-je és augusztus 31-e között több mint 9,1 milliárd forintot fizettek ki vagy különítettek el kárrendezésre csaknem 95 ezer, a lakásbiztosítási szerződések alapján érkezett bejelentésre. Idén a legtöbb bejelentés a július 9-i, valamint az augusztus 1-i viharokat követte.

Meghalt Jean-Paul Belmondo. A francia színészt 88 éves korában érte a halál. Mintegy 100 filmben szerepelt, és számos színházi szerepben volt látható. Egyik legismertebb szerepét a francia új hullám alapfilmjének tartott Kifulladásig című filmben alakította, amely François Truffaut ötlete alapján készült Jean-Luc Godard rendezésében. Utolsó alakítását a 2008-ban bemutatott Egy ember és kutyája című filmben láthatták a mozirajongók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×