eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A Duna Ercsinél 2018. augusztus 23-án. Az elmúlt napokban több helyen is megdőlt a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja. Ercsinél mínusz 67 centimétert regisztráltak augusztus 21-én, az eddigi rekord az 1970-ben mért mínusz 36 centiméter volt.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Jelentős változások jöhetnek Magyarország vízgazdálkodásában

Részben a változó klimatikus viszonyok indokolják a 3. vízgyűjtő-gazdálkodási terv elkészítését – a kormány szakmai szervezetekkel közösen dolgozik.

Ez lesz a 2009-es és a 2015-ös után már a harmadik vízgyűjtő-gazdálkodási terv. A célja az, hogy elérjük a vizeink jó állapotát, ami egyaránt jelent kémiai, mennyiségi, minőségi, továbbá ökológiai állapotot. A terv megfogalmaz célokat azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnének elérni az adott víztesten – folyón, tavon, egyéb vízfolyáson –, és melyek azok az intézkedések, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ez az úgynevezett jó állapot elérhető legyen – fogalmazott az InfoRádióban Kovács Péter, a Belügyminisztérium vízgyűjtő-gazdálkodási- és vízvédelmi főosztályvezetője.

Magyarország nettó vízkibocsátó, vagyis több víz folyik ki az országból, mint amennyi befolyik. Ez több szempontból változtatásra szorulna – mutatott rá a szakember. Egyrészt azért, mert úgy tűnik, a klímaváltozás hatásainak mérséklésére az is jó megoldás lehet, hogyha visszatartjuk a nagy vizeket a kisvizes időszakokra. Ám

nem csak tározó építésében kell gondolkodni: nagy potenciál van például a talajok, az erdők vízmegtartó képességének kihasználásában.

"Olyan intézkedéseket kellene rövid időn belül megtennünk, amelyekkel a természetes módon való vízvisszatartás nagyobb mértékben tudna érvényesülni, és akkor talán megfelelő mennyiségű és minőségi vizet tudnánk minden ágazatnak biztosítani a vízhiányos időszakokban is" – mondta Kovács Péter.

Átalakulóban van a vízgazdálkodás

Teljesen mások a célok, mint például 50 vagy 100 évvel ezelőtt – értett egyet a szakember. "Sok évvel ezelőtt elsősorban az volt a cél, hogy a vizeket minél hamarabb levezessük, vagyis ne legyen árvíz vagy belvíz. Most inkább arra koncentrál mindenki – nemcsak Magyarország, hanem a világ is –, hogy amennyire lehet, megtartsa a vizeket. Egyre inkább érvényesülnek az extrém hidrológiai állapotok, vagyis vagy nagyon sok víz érkezik hirtelen, vagy pedig hosszútávon nincs víz – ezt kell valahogy kiegyenlíteni megfelelő műszaki intézkedésekkel."

A harmadik vízgyűjtő-gazdálkodási terv társadalmi egyeztetésének folyamata hétfőn indul és szeptember 9-ig tart, a részvételhez regisztrálni kell. Ezúttal személyes megjelenés helyett online fórumokat szerveznek. Lesz külön például a Balatonra, a Dunára, a Drávára, és e terület alapú fórumok mellett lesznek továbbiak olyan témakörökkel, mint a felszín alatti vízkészletek, a települési vízgazdálkodás, a természetvédelem, az agrárium.

Az EU víz-keretirányelve előírja, hogy a nemzeti terveket ez év december 22-ig kell elkészíteni, és erről egy jelentést is kell majd adni az uniónak a jövő év március végéig. Emellett természetesen el kell kezdeni végrehajtani a terv intézkedési programjait. Fontos, hogy általában az uniós támogatások is csak azokra az intézkedésekre, programokra érhetők el, amelyek a vízgyűjtő-gazdálkodási tervben is szerepelnek - emelte ki zárásul a Belügyminisztérium vízgyűjtő-gazdálkodási- és vízvédelmi főosztályvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×