eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: BKK

Ingyenessé tenné a közösségi közlekedést a 14 éven aluliaknak a főpolgármester

Ingyenes közösségi közlekedést javasolt a 14 éven aluliaknak Budapesten a főpolgármester a Fővárosi Önkormányzat Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottságának rendkívüli ülésén csütörtökön.

Karácsony Gergely a közösségi oldalán élőben közvetített előadásában bejelentette, hogy mivel a döntés fővárosi hatáskör, a Fővárosi Közgyűlés szeptember elsejei ülésére előterjeszti a kezdeményezést.

Azt mondta: bízik abban, hogy kedvező döntés születik, és a 14 éven aluliak szeptember 2-ától már ingyenesen használhatják a közösségi közlekedést Budapesten.

A főpolgármester megjegyezte: 2019-es választási programjában szerepelt ez a lépés, és elsősorban nem pénzügyi szempontok határozták meg a döntését.

Karácsony Gergely rámutatott: 2019-2021 között a fővárosban a gépjárműforgalom megnövekedett, és ezzel párhuzamosan a közösségi közlekedést választók száma csökkent.

Emellett tíz év alatt Budapesten 21 százalékkal, az agglomerációban 40 százalékkal nőtt a gépjárművek száma - tette hozzá.

Kiemelte: a pandémia hatására világszerte visszaesett a közösségi közlekedést használók száma, Budapesten a felnőtt bérletértékesítés a felére csökkent.

Karácsony Gergely fontosnak nevezte, hogy elemzések szerint a koronavírus-járvány terjedése szempontjából a közösségi közlekedés nem veszélyes hely.

Szinte kimutathatatlan azoknak a fertőződéseknek a száma, amelyek a közösségi közlekedéshez kapcsolódnak - fogalmazott.

A főpolgármester szerint egy fenntartható, élhető városban alapvetően a közösségi közlekedést kell népszerűsíteni.

Mivel a járvány nagy mértékben csökkentette az utasszámot, el kell gondolkodni azon, hogyan lehet "visszacsalogatni" az embereket a közösségi közlekedésbe.

Azt mondta: a közösségi közlekedés ingyenessé tétele a 14 éven aluliaknak abban is segíti a családokat, hogy tudják használni a közösségi közlekedést.

A főpolgármester előadásában beszámolt a fővárosi közlekedés javítása érdekében szintén a szeptember 1-jei közgyűlés elé terjesztendő további ügyekről is. Elmondta: a nagyberuházásokat úgy gondolták át, hogy azok kisebb közlekedésterheléssel járjanak, alternatív útvonalakat nyitnak a forgalomnak - a Dohány és Wesselényi utcák a Rákóczi utat, a Honvéd és a Nádor utcák pedig a Bajcsy-Zsilinszky utat tehermentesíthetik -, valamint módosítják a nagykörút lámpaprogramját is.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×