eur:
393.04
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Az új szárny járóbeteg része a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórházában. A felvétel 2011. február 24-én készült.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Felmondtak az orvosok, nincs sürgősségi ellátás az Uzsokiban

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző szerint kódolt bérkonfliktus van a jogállásról szóló törvényben. Az Uzsoki Kórház főigazgatójának nem engedte a szaktárca, hogy nyilatkozzon – hangzott el az InfoRádióban.

Előreláthatólag augusztus 30-ig leállt az Uzsoki kórház sürgősségi osztálya, mert felmondtak a vállalkozóként dolgozó orvosok.

„Az SBO működését augusztus 4-én 18 órától intézményünk lemondani kényszerült. A betegeket a Honvédkórházba, a Pest megyei Flór Ferenc kórházba és a Bajcsy kórházba kell irányítani” – áll abban az Uzsoki Kórházban szétküldött belső körlevélben, amit Kunetz Zsombor egészségügyi elemző tett közzé a Facebookon.

„Az Uzsoki Kórház orvosigazgatója humánerőforrás-krízis miatt nem tudja vállalni legalább augusztus végéig a sürgősségi osztály üzemeltetését” – mondta Kunetz Zsombor az InfoRádiónak.

A Kunetz Zsombor által idézett levél szerint az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény bevezetését követően a kórház sürgősségi osztályán a vállalkozó orvosok felmondásával jelentős orvoshiány alakult ki. A Népszava úgy értesült, hogy a sürgősségi osztályt egy közvetítő cégen keresztül 18 vállalkozó orvos, illetve mentőtiszt biztosította. Ám néhány hete

közel kétszer akkora bérért kezdtek az új dolgozókat toborozni az osztályra. A régi munkatársak maguknak is ugyanezt az összeget kérték, ám a kórház vezetése elzárkózott ettől,

így az orvosok felmondtak. Kunetz Zsombor szerint az új jogállási törvény rendkívül nehézzé tette a vállalkozó orvosok működését.

„Nagyon sok intézmény a vállalkozók bérét a bruttó alkalmazotti bér 168 órával való visszaosztásával határozza meg. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozó még csak nem is a felbruttósított bértömegből kapja meg az egy órára eső bérét, hanem annál jóval kevesebbet, és nem kap semmifélő pótlékot, így a vállalkozó kevesebbet keres, mint eddig keresett, és kevesebbet keres, mint a jogállásban lévő dolgozók. Ezért kódolt bérkonfliktus van a jogállásról szóló törvényben” – hívta föl a figyelmet az egészségügyi elemző.

Az InfoRádió kereste az Uzsoki Kórház főigazgatóját, ám a szaktárca nem engedélyezte, hogy nyilatkozzon.

Másfél hónapja a zalaegerszegi kórházban kellett felfüggeszteni a traumatológia ellátást, miután ott is felmondott szinte a teljes osztály. Az orvosok az alacsony ügyeleti díjak miatt távoztak az intézményből. Kunetz Zsombor szerint az új jogszabály miatt a hasonló esetek csak szaporodni fognak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×