eur:
394.63
usd:
365.85
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Új magyar katonai bázis - kérésekkel állt elő Veszprém

A veszprémi közgyűlés hétfőn egyhangúlag úgy döntött, az önkormányzat kezdeményezi a kormánynál, hogy a gyulafirátóti településrész mellé tervezett katonai bázis a lakott területtől minél messzebb létesüljön.

A rendkívüli közgyűlést a helyi ellenzéki képviselők (az MSZP-LMP-Párbeszéd és a DK-Szakszervezetek frakciók, valamint a független Kovács Rajmund) kezdeményezték, mivel a Honvédelmi Minisztérium a város melletti lőtér területén, a gyulafirátóti településrésztől 750 méterre 2500-3000 embert befogadó katonai bázis építését tervezi.

Katanics Sándor (DK-Szakszervezetek) frakcióvezető sérelmezte, hogy bár már 2016-ban megállapodás született a bázis szükségességéről, majd 2019-ben elkészültek a tervek, azokat sem az önkormányzat, sem a veszprémiek nem ismerhették meg korábban.

Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) frakcióvezető pedig azt kérte: a városvezetés kezdjen tárgyalásokat a kormánnyal arról, hogy a bázis a lakott területtől minél messzebb épüljön meg.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester támogatta az előterjesztést, ugyanakkor felhívta a figyelmet Veszprém katonai hagyományaira. Hangsúlyozta: szükség van honvédelmi fejlesztésekre, de arra is, hogy a beruházás a közvetlenül érintetteknek minél kevesebb nehézséget okozzon.

Miután az előterjesztő ellenzéki képviselők befogadták Brányi Mária (Fidesz-KDNP) alpolgármester módosító javaslatait is, a testület végül egyhangú szavazással úgy határozott: a közgyűlés támogatja a gyulafirátóti településrész mellett tervezett katonai bázis megvalósítását, de kezdeményezik a kormánynál, hogy a bázis a legkisebb környezeti terheléssel, a településrésztől a lehető legtávolabb valósuljon meg.

Ennek érdekében környezetvédelmi hatásvizsgálatot és védőintézkedések kialakítását kérik.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×