eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Vitézy Dávid/Facebook

Újabb állomásához érkezett a csepeli közpark tervezése

Közbeszerzési pályázatot hirdettek a Csepelen tervezett új közpark területén kialakítandó vizes élőhely (úgynevezett wetland) és a kék–zöld infrastruktúrába integrált csapadékvíz gazdálkodás ellátásának tervezésére – közölte Vitézy Dávid a közösségi oldalán.

Mint az Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében olvasható, a Csepel-sziget északi részén egy több mint 36 hektár területű új városi közpark kialakításának előkészítésén dolgozik a Budapest Fejlesztési Központ, a kormány döntése nyomán. Összhangban a területre készült korábbi mestertervvel, a közpark részeként új vizes élőhely épül ki, amely a városrész burkolt és beépített felületein keletkező csapadékvizet kezeli és helyben tartja, másrészt hozzájárul a közpark biodiverzitásának növeléséhez a változatosabb élőhely létrehozásán keresztül.

A parkon át északi–déli irányban kanyargó wetland funkciója, hogy a környező területen keletkező csapadékvizet helyben tartsa, azt csak a természetes szűrőrétegen átengedve, megtisztulva eressze a Ráckevei (Soroksári)-Dunába. Továbbá természetes vizes élőhelyet biztosít számos növény- és állatfajnak. Emellett fontos szerepet játszik a városi mikroklíma javításában azáltal, hogy a megfelelő pára hozzájárul a hőszigethatás csökkentéséhez. A vízelvezetés és a kék–zöld infrastruktúra területe körülbelül 5,4 hektár, a kék–zöld-infrastruktúrán belül kialakítandó wetland, víztározó és szikkasztó területe mintegy 2,3 hektár – teszi hozzá a BFK vezérigazgatója.

A most kiírt közbeszerzés nyomán a megbízást elnyerő tervező alapvető feladata lesz a wetland teljes körű megtervezése a szükséges víztisztító ökoszisztéma rendszer kialakításával és tájépítészeti megjelenéssel együtt, illetve a tervezési területen és a közvetlenül csatlakozó vízgyűjtő területeken a közterületek csapadékvíz elvezetési rendszerének megtervezése. Emellett a közvetlenül csatlakozó területekről, ingatlanokról (nem közterületi ingatlanokról) érkező csapadékvíz befogadása/elvezetése, továbbá ezen csapadékvizek tározása, szikkasztása, szűrése (csapadékvíz gazdálkodás). Ugyancsak feladat a wetland fenntartásához, illetve a száraz időszakokban szükséges vízpótlás vízmennyiségének meghatározása és a vízpótlás lehetséges forrásainak számbavétele, az optimális műszaki megoldás meghatározása.

Vitézy Dávid hozzáteszi, a tervezési szakasz négy részre bontható:

  • vízellátási/vízutánpótlási tervek,
  • koncepciótervek,
  • engedélyezési tervek (beleértve vízjogi, illetve egyéb létesítési terv), és
  • kivitelezési tervek készítése.

A Budapest Fejlesztési Központhoz az ajánlatok augusztus 10-éig érkezhetnek be. A kék–zöld infrastruktúra tervezésére kiírt nyílt közbeszerzési felhívás itt olvasható.

BFK vezérigazgatója végezetül arra is kitér, hogy mindenki véleményét várják – az új közpark tervezéséről kérdőívet indítottak, amelyet pedig itt lehet elérni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×