eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Félmilliárd adag vakcinát szállítottak ki az EU-ban - a nap hírei

Az oltatlanok miatt Magyarországon is berobbanhat a negyedik hullám a koronavírus-kutatási akciócsoport vezetője szerint. Vasárnapig 500 millió adag vakcinát szállít ki az Európai Unió a tagországoknak a közös vakcina beszerzési programban. Megállapodtak a G20 csoport országai a globális minimumadóról. A nap legfontosabb hírei július 10-én.

Az oltatlanok száma elég magas ahhoz, hogy berobbantsa a negyedik hullámot Magyarországon is - hangsúlyozta Jakab Ferenc virológus a Magyar Nemzet kérdésére. A professzor azt mondta, hogy csak az oltásokkal lehet csökkenteni a pandémia veszélyét. A koronavírus-kutatási akciócsoport vezetője szerint már borítékolható, hogy Európában a delta variáns idézi elő a következő hullámot, ami ősz előtt elérheti Magyarországot. Jakab Ferenc szerint a negyedik hullám komolyabb lesz az elsőnél, viszont gyengébb a harmadiknál.

Elérte azt a célját az Európai Unió, hogy júliusra a felnőttek 70 százalékának elég koronavírus elleni vakcina álljon rendelkezésre – mondta az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen azt is hangsúlyozta: 27 tagországi kormány felelős azért, hogy az emberek megkapják a vakcinát - és egyes kormányok ebben sokkal gyorsabbak voltak, mint mások -, de Brüsszel megtartotta a szavát. Az unió közös vakcinabeszerzési programjában 500 millió adag vakcinát szállítanak ki vasárnapig a tagországoknak -, amelyekben összesen körülbelül 366 millió felnőtt él.

A világ nem lesz képes 2023-ig legyőzni a koronavírust - mondta az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Dubrovniki Fórum zárónapján. Josep Borrel a nemzetközi kül- és biztonságpolitikai konferencián úgy fogalmazott: az elmúlt másfél év járványhullámai után már látszik a fény az alagút végén, de a vírus továbbra is tombol a világ több részén, főleg délen. Jelezte: az ENSZ és más szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a védőoltások egyenlőtlen elosztása egyenlőtlen kilábaláshoz vezet, ami instabil világot jelent.

A magyar sportolók csak akkor vehetnek részt a tokiói olimpián, ha védettek a koronavírussal szemben, erről döntött a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége. A testület egyhangúlag fogadta el az orvosi bizottság javaslatát, és ezzel határozati szintre emelte a korábban megfogalmazott álláspontját. A rendkívüli elnökségi ülésen elhangzott, hogy a 363 tagú magyar delegációból mindössze hárman nem rendelkeznek védettséggel.

A pénteki zivatarok idején is jól működött az országos jégkármérséklő rendszer, de a szupercellák ellen nem tud hatékony védelmet nyújtani - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az előzetes adatok szerint 21 helyről érkezett jégbejelentés. Magyarországon hét szupercella fejlődött ki. Egy nap alatt csaknem 195 ezer villámot regisztráltak az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei. A legtöbb beavatkozásra Budapesten, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében volt szükség.

A BKV szerint szabályosan, átlátható módon és a cég számára előnyösen zárult a dunai hajójáratok üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárás. A közlekedési társaság félrevezetőnek nevezte az ezzel ellentétes kijelentéseket. A BKV szerint az új hajózási szerződés kiszámíthatóbb, ellenőrizhetőbb és magasabb bevételeket ígér. Előzőleg a fővárosi Fidesz-frakció közösségi oldalán írt arról, hogy tudomása szerint nincs semmiféle referenciája a győztesként kihirdetni kívánt cégnek. Ezért teljes körű vizsgálat elindítását kérte Karácsony Gergely főpolgármestertől.

Megállapodtak a globális minimumadóról a G20-as csoport Velencében tanácskozó gazdasági és pénzügyminiszterei. Ezt Olaf Scholz német alkancellár és pénzügyminiszter közölte. Előzőleg Bruno Le Maire francia tárcavezető arról beszélt: végre megadóztathatják a technológiai óriásvállalatokat, amelyek eddig elkerülték ezt, és véget vethetnek a multinacionális cégek adóelkerülésének. Június végén Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt: Magyarország elutasít minden olyan kezdeményezést, amely adóemeléssel és a versenyképesség romlásával járna, ezért a globális minimumadó elképzelését sem támogatja a nemzetközi fórumokon.

Átalakította kormányát Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. Az új kabinet elsődleges feladata az lesz, hogy munkahelyeket teremtsen és megszilárdítsa a gazdaság helyzetét a koronavírus-járvány után. A miniszterek átlagéletkora ötven év a korábbi ötvenöt helyett, a nők aránya pedig 54 százalékról 63 százalékra emelkedett. Ez volt az első komoly kormányátalakítás azóta, hogy Pedo Sánchezt 2020 januárjában beiktatták a miniszterelnöki tisztségbe.

Görögországban több helyszínen lángra kapott a növényzet, Évia szigetén egy nagyobb erdőtűz tombol. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, amely a sziget déli részén lévő erdőkben lobbant fel. A lángok terjedésének kedvez a magas hőmérséklet és az erős szél. Görögország egyes részein hatalmas forróság tombolt az elmúlt hét héten, a hőmérséklet 35 és 40 Celsius fok között ingadozott.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×