eur:
385.87
usd:
355.12
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: pixabay

Itt vannak az új maszkviselési szabályok – fontos változások

Bár 5,5 millió beoltottnál a kormány eltörölte az általános maszkviselést, az egészségügyi, és szociális intézményekben még mindig kötelező hordani.

Szerda este megjelent a Magyar Közlönyben az új maszkviselési szabályokról szóló rendelet. Ebben részletezik, hogy mik azok az intézmények, helyek hol az enyhítések ellenére továbbra is kötelező maszkot viselni.

Az új általános szabály szerint az egészségügyi intézményben mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Ez alól azonban vannak a kivételek:

  • az egészségügyi intézményben ápolt beteg az elhelyezésére szolgáló kórteremben nem köteles maszkot viselni
  • a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, és az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személy nem köteles maszkot viselni
  • az egészségügyi intézményben foglalkoztatott személy nem köteles maszkot viselni a betegellátásra nem szolgáló, betegforgalom számára nyitva nem álló pihenésre és étkezésre szolgáló helyiségekben, orvosi és nővérszobában, illetve irodai és egyéb munkahelyen.

Szociális intézményekben mások a szabályok, ott csak azoknak kell maszkot viselniük, akik nem minősülnek védettnek – tehát nem oltották be vagy nem estek át a koronavírus-fertőzésen –, de ők is csak akkor, ha

  • látogató
  • ellátott a látogató fogadásakor, a közösségi programok alkalmával, illetve közösségi terekben való tartózkodás esetén
  • munkát végző személy
  • egyéb célból jelenlévő személy

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személy nem köteles a szociális intézményben sem maszkot viselni.

Címlapról ajánljuk

Török Ferenc: nem hiszem, hogy ezt lehetett volna ennél jobban csinálni

A kétszeres olimpiai bajnok az InfoRádióban elmondta: nagyon büszke arra, hogy tagja lehetett a veretlenségét hét éven keresztül megőrző férfi öttusacsapatnak, szövetségi kapitányként pedig a gyerekeiként tekintett a sikert sikerre halmozó Martinek János, Fábián László, Mizsér Attila trióra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×