eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus: már több mint 800 árván maradt gyereken kell segíteni itthon

Megkezdi működését a koronavírus miatt árván maradt gyereket segítő alapítvány - jelentette be Áder János köztársasági elnök, a szervezet alapítója szerdai sajtótájékoztatóján.

Az államfő a Sándor-palotában tartott eseményen közölte: az alapítvány bírósági bejegyzése kedden megtörtént, a szervezetnek már van OTP-számlaszáma és adószáma is, így mára az alapvető technikai feltételek rendelkezésre állnak ahhoz, hogy elkezdjen működni.

A köztársasági elnök bő három hete jelentette be egy interjúban, hogy feleségével, Herczegh Anitával egy alapítványt szeretnének létrehozni, aminek célja, hogy a koronavírus-járvány miatt árván vagy félárván maradt gyermekeket segítse a jövőben. Hozzátette: nem egyszeri, hanem folyamatos segítségre gondolnak, lehetőség szerint addig, amíg ezek a gyerekek nagykorúvá nem válnak, szakmát vagy diplomát nem szereznek. Így ez akár egy-két évtizedre szóló program - tette hozzá.

Áder János kiemelte: amikor a Regőczi István Alapítvány létrehozását bejelentették, 600 érintett gyermekről és 400 családról tudtak, de a helyzet azóta tovább romlott,

már közel 800 gyermekről, és 522 olyan családról van tudomásuk, ahol ez a tragédia bekövetkezett.

Már működik az alapítvány honlapja - bár még nem készült el teljesen -, amelyen szerepelnek a szervezettel kapcsolatos alapvető információk: az alapítvány szándékainak megfogalmazása, a számlaszám és az elérhetőség is.

Budapest, 2021. május 12.
Áder János köztársasági elnök, a Regőczi István Alapítvány alapítója, valamint felesége, Herczegh Anita és Ürge-Vorsatz Diána magyar fizikus, klímakutató, az alapítvány kurátorai (b-j) a Sándor-palotában 2021. május 12-én. Megkezdi működését a koronavírus miatt árván maradt gyerekeket segítő Regőczi István Alapítvány - jelentette be az államfő.
MTI/Bruzák Noémi
Áder János köztársasági elnök, a Regőczi István Alapítvány alapítója, valamint felesége, Herczegh Anita és Ürge-Vorsatz Diána magyar fizikus, klímakutató, az alapítvány kurátorai (b-j) a Sándor-palotában 2021. május 12-én. A szervezetet Regőczi István katolikus papról nevezték el, aki egész életében, már a második világháborút megelőzően is, árva gyerekekről gondoskodott. MTI/Bruzák Noémi

Áder János megköszönte a sajtónak, hogy az alapítvány létrehozásának szándékáról hírt adott, és azoknak is köszönetet mondott, akik késlekedés nélkül jelentkeztek és támogatási szándékukat megfogalmazták. Elmondta: kaptak pénzügyi természetű támogatási ajánlatokat, de érkeztek olyan felajánlások, amelyek jogi, illetve pszichológiai segítségnyújtásról, valamint kulturális produkciók megszervezéséről szólnak.

A szervezeti-jogi-pénzügyi háttér megteremtése komoly feladatot jelentett, és folyik az a munka is, amelynek célja, hogy információt szerezzenek az érintett családokról. Ezzel párhuzamosan zajlik a szövetségesek - azon civil és karitatív szervezetek - keresése, amelyek a további munkában az alapítvány segítségére lehetnek.

"A munkát a mai nappal elkezdjük. Mindenkiben ég a tettvágy és úgy gondoljuk, hogy függetlenül attól, hogy még további szervezeti, pénzügyi és technikai kérdéseket meg kell oldani, a segítségnek minél hamarabb az érintettekhez, a gyermekekhez és a családokhoz kell érkeznie" - fogalmazott Áder János. Hangsúlyozta:

vannak sürgős helyzetek, amelyeket napokon belül kezelni kell,

ebből a szempontból a kuratórium tagjaira komoly munka vár.

Megköszönte az alapítvány kurátorainak - feleségének Herczegh Anitának, Ürge-Vorsatz Diána fizikusnak és Bagdi Emőke klinikai szakpszichológusnak -, hogy "első szóra, gondolkodás nélkül" vállalták a felkérést. A Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársainak is köszönetet mondott munkájukért, a sajtótól pedig azt kérte, hogy továbbra is kísérjék figyelemmel az alapítvány munkáját.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×