eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A koronavírus elleni Pfizer-BioNtech vakcinát készíti elő az oltáshoz a Zala Megyei Szent Rafael Kórház dolgozója Zalaegerszegen 2021. január 5-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

A transzplantáltak közel fele még nem kapott oltást

Az országos tisztifőorvos segítségét kérik.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) szerint akadozik a szervátültetettek koronavírus elleni oltása.

A szervezet közleményében azt írta: bár januárban megindult a szervátültetettek oltása, információik szerint akadozik a folyamat: a körülbelül 4600 oltásra regisztrált transzplantált 45 százaléka még mindig nem kapta meg a koronavírus elleni védőoltást.

A helyzet gyors megoldásért az országos tisztifőorvos segítségét kérik.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a szervátültetettek a kiemelten veszélyeztetettek közé tartoznak, miközben - mint hozzátették - mára már a kisebb kockázatú csoportok is sorra kerültek az oltási rendben.

A szövetség március 15. és 20. között végzett online kérdőíves felmérése azt mutatta, hogy noha a szervátültetettek többsége (90 százaléka) regisztrált a védőoltásra, 45 százalékuk még mindig vár az oltásra. Különösen aggasztó a 60 és 69 év közötti korosztály helyzete - jelezték.

Felidézték: a Magyar Transzplantációs Társaság ajánlása szerint a szervátültetettek Pfizer-, Moderna-, AstraZeneca- és Sinopharm-vakcinákkal olthatók.

Ugyanakkor, mivel gyengített immunrendszerük miatt náluk kisebb a válaszreakció, a termelt ellenanyag mennyisége, nekik a legnagyobb immunválaszt adó oltóanyag, a Pfizer vagy a Moderna készítménye lenne az ideális - írták.

A felmérés szerint a szervátültetettek 30 százaléka kapott Pfizer- és 5 százaléka Modern-vakcinát, a többiek AstraZeneca (63 százalék) és Sinopharm-oltóanyagot (2 százalék). Az oltások 63 százalékát a háziorvosok adták be.

A közleményben kitértek arra: a felméréssel az MSZSZ segíteni szeretné a hivatalos döntéshozatali mechanizmust, ezért a feldolgozott adatokat elküldték az országos tisztifőorvosnak is.

Grózli Csaba, az MSZSZ stratégiai és orvosigazgatója szerint az extrém veszélyeztetettség miatt különösen indokolt a dializált és a transzplantált betegek oltásának mihamarabbi befejezése,. Úgy látja, egyszerűsítené a rendszert, ha a szervátültetettek és szervre várók soron kívül jelentkezhetnének az oltópontokon, illetve háziorvosuknál.

A szakember megemlítette: a Global Burden of Disease munkacsoport adatai szerint világszerte a krónikus vesebetegség és a veseátültetés volt a súlyos kimenetelű Covid-19 vezető kockázati tényezője tavaly. A járvány áldozatai között az első két helyen a dializált és a vesetranszplantált betegek állnak. Az adatokat 17 millió felnőtt egészségügyi adatainak elemzésével, köztük 11 ezer koronavírus okozta haláleset feldolgozása alapján állapították meg.

Grózli Csaba szerint mindez egybevág a járvány nyilvánosan elérhető magyarországi halálozási adataival; az 5100 szervátültetettből 26-an vesztették életüket a járvány következtében.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×