eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Így változik majd az üzletek nyitvatartása - a nap hírei

Egy nap alatt 253 ember halt meg a koronavírus okozta megbetegedésben Magyarországon. Megjelent a járványügyi korlátozások enyhítéséről szóló kormányrendelet. Április közepére, végére várja a járvány harmadik hullámának mérséklődését a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa. A nap legfontosabb hírei március 27-én.

Egy nap alatt 253 ember halt meg a koronavírus okozta megbetegedésben Magyarországon. Újabb 10 ezer 167 embernél igazolták a kórokozót. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 211 ezret. Kórházban 11 ezer 779 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta elhunytak száma 19 ezer 752-re emelkedett.

Megjelent a járványügyi korlátozások enyhítéséről szóló kormányrendelet. A szabályozás várhatóan a húsvét utáni héten lép életbe, amikor a magyarországi beoltottak száma eléri a 2 és félmilliót. A rendelkezés alapján a kijárási tilalom időszaka este 10 órától reggel 5-ig tart majd. Valamennyi üzlet és szolgáltatás kinyithat este fél 10-ig, de 10 négyzetméterenként csak egy vásárlót engedhet be. A kabinet arról is rendelkezett, hogy az óvodák, illetve az általános- és középiskolák április 19-én nyitnak ki újra.

Konkrét pénzügyi segítséget követelnek a kilátástalan helyzetbe került családoknak és a megélhetés nélkül maradt munkavállalóknak a közös listát alakított ellenzéki pártok. A Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleménye a kormányzat felelőtlenségének nevezi, hogy a tomboló járvány idején olyan helyzetet teremtett, ami 5 és félezer orvos és egészségügyi dolgozó pályaelhagyását okozta.

Azonnali és jelentős támogatást sürget a nehéz helyzetbe került kis- és közepes vállalkozásoknak az LMP. Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint azt a több száz milliárd forintot lehetne most a kisvállalkozásokra költeni, amit a kormány a multinacionális vállalatoknak adott adókedvezmény formájában.

Április közepére, végére várja a járvány harmadik hullámának mérséklődését a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa. Szlávik János az M1-en azt mondta: Európa sok országában sok a fertőzött, ami arra vezethető vissza, hogy nem halad kellő sebességgel a védőoltások beadása. Kiemelte: Magyarország a jelenleg alkalmazott vakcinákkal sokkal több embert tud beoltani, de ez egyelőre kevés, nagyon fontos a védekezési szabályok betartása is.

Megkezdték a munkát - egyelőre tesztüzemben – a Honvédség oltóbuszai – közölte az oltási munkacsoport vezetője. György István elmondta: a buszok az egész országban feladatot látnak majd el. Meglécz Katalin, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának orvos ezredese közölte: a járművek felszereltsége megegyezik egy oltópontéval. A buszokon naponta akár 150 főt is beolthatnak.

Regisztráció nélkül is minden 60 év feletti beoltására szólította fel a kormányt a Demokratikus Koalíció. Barkóczi Balázs, az ellenzéki párt szóvivője közölte: a vakcinaregisztráció-ellenőrző portál szerint több ezren, köztük idősek is hiába jelentkeztek hónapokkal ezelőtt a védőoltásra, még sincsenek nyilván tartva.

A nagy érdeklődés miatt korlátozottan tudja fogadni a várandós és szoptató kismamákat a Semmelweis Egyetemen kialakított oltópont.Merkely Béla rektor utasítása alapján az oltóhelyen a regisztráltak soron kívül kaphatják meg a vakcinát. A továbbiakban csak a beutalóval és várandósgondozási kiskönyvvel érkezőket oltják be a hétvégén.

Több mint ötezer háziorvos vesz részt az oltási programban, és tíz alatt van azok száma, akik elvi okokból tagadják meg a vakcinák beadását- mondta a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője. Békássy Szabolcs a Magyar Nemzetnek arról beszélt: összességében húsz alatti az oltást nem végző háziorvosok száma, de nem mindig a vakcinaellenesség áll a háttérben, hanem például infrastrukturális problémák.

A színházi világnap alkalmából jelentette be a művészeket támogató program folytatását a kultúráért felelős államtitkár. Fekete Péter közölte: a sikeresnek bizonyult Köszönjük, Magyarország! kezdeményezés második üteme is segítséget akar nyújtani a munkalehetőség és jövedelem nélkül maradt előadóművészeknek, akik immár 500 ezer forintot igényelhetnek.

A nehéz helyzetbe került színházak, művészek anyagi támogatására kérte lehetőség szerint a színházrajongó budapestieket a főpolgármester. Karácsony Gergely a színházi világnap alkalmából közzétett Facebook bejegyzésében azt írta: miközben az előadások nyújtotta művészi élmény hiánya sokak életminőségét rontotta, a művészek többsége bevétel nélkül maradt, mert nem kaptak érdemi kormányzati segítséget.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×