eur:
394.78
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Örs vezér tere HÉV végállomás, a H8 és H9-es vonalak induló és érkezőpontja. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Vitézy Dávid: a metró és a HÉV Örs vezér téri összekötése még csak hagyján...

Ha a tervek időben elkészülnek, akár már 2023-ban elkezdődhet a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötése, amely az Örs vezér terén az autós forgalom felett valósulhat meg, hangsúlyozta a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója. Vitézy Dávid az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy a projekt legfontosabb része a gödöllői HÉV megújítása, valamint a vonal mentén P+R parkolók és modern vasúti átjárók kialakítása.

A gödöllői HÉV egyértelműen felújítása szorul, járművei elavultak, pályája és megállói rossz állapotban vannak, nem akadálymentes, és lassú a közlekedés – sorolta az InfoRádiónak Vitézy Dávid. Ráadásul az Örs vezér terén minden utasnak át kell szállnia ahhoz, hogy a metróval tovább tudjon utazni a belváros felé.

Régi elképzelés tehát, hogy a két vonalat integrálják egymásba, hogy a 2-es metró – nem az összes, de egyes – vonatai tovább közlekedjenek a HÉV vonalán, részben a Budapesten belüli szakaszon a 16. kerület érintésével Cinkotáig, részben kicsit ritkábban a végső szakaszon Csömör és Gödöllő felé. Ezáltal átszállás nélküli kapcsolatok jönnének létre az agglomeráció (Csömör, Gödöllő, Kistarcsa, Kerepes és Mogyoród, illetve a 16. kerület irányából) és Budapest belvárosa között, amely feladatot és felelősséget a kormány vállalta magára, miután erről döntés születette a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában – tette hozzá a BFK vezérigazgatója. Gulyás Gergely bejelentése nyomán pedig a kormányhatároztat is megjelent, mely értelmében a Budapest Fejlesztési Központ – a kormányzati oldalról – folytatja a metró és a HÉV összekötésének, illetve a projekt legnagyobb részét jelentő gödöllői HÉV felújításának a tervezését, ami körülbelül kettő éves munkának ígérkezik, és ezt követően kezdődhet el a megvalósítás 2023-ban.

Vitézy Dávid a két rendszer – a metró és a HÉV – integrálását jelentő kihívást illetően emlékeztetett, hogy egy metró típusú üzemből a vonatok kijárnak és elővárosi vasútként folytatják az útjukat, látni példákat a nagyvilágban, ezért a vezérigazgató ettől kevésbé tart. Azzal együtt, hogy nyilvánvalóan új járművek kellenek, és a jelenlegi magas padlós HÉV-járműveket újakra kell cserélni, amelyek peronmagasságukat és képességeiket tekintve alkalmasak arra, hogy a metróalagútban is közlekedjenek. Ami nagyobb kihívást jelenthet, hogy

az Alstom által leszállított vonatok egy részét is alkalmassá kell tenni, hogy a HÉV vonalán közlekedhessenek, esetleg más feladatot kell nekik találni

– jegyezte meg.

A Budapest Fejlesztési Központ vezetője arra is kitért, hogy bár a legtöbben az Örs vezért téri összekötés bonyolultságára koncentrálnak, fontos kiemelni, hogy minden 10 forintból, amit a projekt megvalósítására elköltenének, 9 forint a gödöllői HÉV felújítására menne el. Tehát a feladat nagyja, hogy egy elavult, rossz állapotú, rengeteg szintbeli útátjáróval tűzdelt HÉV-vonalból korszerű, gyors elővárosi vasutat teremtsenek, P+R parkolókkal – például az M0-s körgyűrűnél, a kistarcsai kórház mellett. Ugyanakkor valóban az szerepel a koncepcionális tervekben, hogy az Örs vezért téren magas vezetéssel, az autóforgalom fölött átvezetve kössék össze a metrót és a HÉV-et, ami a Pillangó utcai állomásnál ágazna vissza a 2-es metró mai vonalába – mondta Vitézy Dávid, megerősítve azt is, hogy ha a kormányzati támogatás a projekt megvalósításához a tervek elkészülte után megvan, akkor mindez 2023-ban egy indítható projekt lehet.

Az óvatos megfogalmazás miatt az áll, jegyezte meg, hogy egyszerre számos nagyberuházás előkészítése zajlik. A BFK feladata pedig, hogy minden tervet teljeskörűen elkészítsen, amelyek – ha ütemezetten is valósulnak meg a beruházások – kiállják az idő próbáját akár egy évtizeden keresztül is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×