eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Novák Katain/Facebook

Novák Katalin: rossz házasság volt a Fidesz és a Néppárt kapcsolata

A párt alelnöke arról is beszélt, hogy kikkel működhetnek együtt a jövőben.

A visegrádi országok együttműködésében érték és érdek egyszerre jelenik meg - emelte ki Novák Katalin, a Fidesz nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke a XXI. Század Intézet közösségi oldalán közzétett Mozgásban című műsorban.

Novák Katalin hangsúlyozta: a visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) alkototta térség földrajzilag is jelentős területtel bír akár a lélekszámot, a gazdasági befolyást, akár a természeti és emberi erőforrásokat nézzük, így jelentős a befolyásuk Európában.

Azt mondta, Magyarországnak jól felfogott érdeke az, hogy közösségben együtt maradjanak a V4 országai, ráadásul, mivel Orbán Viktor miniszterelnök számít politikai értelemben véve a legtapasztaltabb vezetőnek, ezért a magyaroknak meghatározó a szerepük az együttműködésben.

Hangsúlyozta, bár

az EU-ban a négy ország vezetőinek mindegyike más pártcsaládot képvisel, sok kérdésben hasonlóan gondolkodnak.

Ezek közt említette a migráció elleni fellépést, a gazdaságpolitikát, hiszen Németország külkereskedelmében elsődleges partnerek a V4 országai; a közlekedést, mert a négy ország infrastruktúrájának fejlesztése a gazdaságpolitikát is erősíti, illetve megjegyezte, hogy a családpolitikáról is hasonlóan gondolkodnak.

Novák Katalin kitért a magyar-lengyel viszonyra, amelyről kiemelte, hogy nemcsak a kormányok között intenzív a kapcsolat, hanem a két nép közt is barátság van, a szövetség az élet minden területén erős.

Megjegyezte, ahogy Magyarországot, úgy Lengyelországot is folyamatosan támadják belpolitikai döntéseik miatt. Erről azt mondta: amíg meglehet az a reménységünk, hogy az EU legalább minimálisan betartja a saját maga számára alkotott szabályokat, addig nincs félnivaló, hiszen a jogállami mechanizmus végén egy olyan tanácsi döntésre is szükség van, ahol vétójoggal is lehet élni, és ehhez egy partner is elég.

Az interjúban Novák Katalin

a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatát egy rossz házassághoz hasonlította, amelyen a "szétköltözés" - a néppárti tagság felfüggesztése - sem segített.

A Fidesz kivárt, de a Fidesz frakción belüli ellehetetlenítése azt jelentette volna, hogy a közel kétmillió magyar ember által megválasztott képviselőik nem tudják jogaikat gyakorolni. Ezt nem engedhettük - jelentette ki.

Novák Katalin abban bízik, hogy Magyarország érdekérvényesítő képessége a kiválás után nőni fog, erősödni tudnak a jobboldali hangok, hiszen a néppárti tagság sokszor a magyarok számára fontos ügyekben is kevésbé markáns vélemények megfogalmazására késztette a Fideszt.

Az EPP mint pártcsalád eltolódott balra, a zöldekkel, a szocialistákkal, a baloldali pártokkal keresik a kapcsolatot, de ez nem jelenti azt, hogy minden egyes tagpártra, politikusra és a néppártot támogató emberekre is igaz lenne az, számukra már nem fontosak a keresztény értékek, a család, egy versenyképes, modern Európa jövőképe, és hogy nem akarnának nemet mondani a bevándorlásra - vélekedett.

Úgy fogalmazott: számos kérdés van, amelyben a jobboldali konzervatív, kereszténydemokrata emberek elvárnák, hogy valaki őket is képviselje. A néppártban elvétve vannak még ilyen pártok, de annak egésze erre már alkalmatlan - mondta.

Hozzátette: a jobboldalon azonban vannak olyan pártok - például a kormányzó pártok közül a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), vagy az olasz Liga -, amelyek képesek arra, hogy határozottan kinyilvánítsák ezeket az értékeket.

Novák Katalin kiemelte: a Fidesz számára elfogadhatatlan az antiszemitizmus minden formája, a tömeges bevándorlás, annak a globalista Európának a jövőképe, amely az Európai Egyesült Államokat vizionálja, felülírva a nemzetállamok létét. Ugyanilyen elfogadhatatlan az EU külpolitikájában az egyhangúság helyett a többségi döntés, vagy épp az adók és a szociális ellátórendszer egységesítése.

Fontosnak tartják azonban a határvédelmet, a biztonságot, a családok védelmét, a hagyományos családok képviseletét, a zsidó-keresztény gyökereket, kultúrát, a nemzetállami szuverenitást vagy a nemzeti kisebbségek védelmét - mondta.

Közölte: a Fidesz azokkal tud együttműködni a jövőben, akár a klasszikus pártstruktúrán túlmutató módon is, akikkel közösen tudják ezen értékek mentén képviselni az európai - és benne a magyar - emberek érdekeit.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×