eur:
397.72
usd:
358.5
bux:
74164.2
2024. október 1. kedd Malvin
Somogyi Lilla szakkertész a Veresi Paradicsom Kft. üvegházában Veresegyházon 2020. március 4-én. A hidrokultúrás üvegházban, tiszta természeti metódussal, biológiai növényvédelemmel, fenntartható környezetbarát módon, magas beltartalmi értékű koktélparadicsom különlegességeket termesztenek. Ezen a napon a cég kutató-demó üvegházában világűrben járt paradicsommagokat vetettek el. Az űrmagok a NASA kutatási projektjéből kerültek Magyarországra Schuminszky Nándorhoz, a Magyar Asztronautikai Társaság elnökségi tagjához, aki felajánlotta a különleges magokat a Veresi Paradicsomnak, ahol a szakszerű vetés után folyamatos kontroll alatt fejlődnek palántává, és növekednek majd.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Nagyon kevés fényhez jutottak az üvegházak zöldségei, de már érkezik a termés

Az elmúlt tizenöt télen mindig több fényt mértek a termelők, mint az idén, viszont a februári nagy hideg nem okozott gondot.

Kis mennyiségben már található hazai hajtatott (fóliás, üvegházi) paradicsom az üzletekben, de nagyobb mennyiségben áprilistól várhatóak a hazai primőr zöldségek, főként a paprika, a paradicsom és a kígyóuborka – írja közleményben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A hajtatott zöldségtermesztés jellemzően fűtött üvegházakban, valamint fűtött, illetve hidegfóliákban történik.

A hazai zöldségtermesztő felület mintegy 90 ezer hektár, ebből az úgynevezett hajtató felület nagyjából 3500 hektár,

amiből 220-230 hektár üvegház, a többi fólia, a fűtött felület összesen 500-600 hektár. A legfontosabb hajtatókörzetek Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében, illetve Pest megye déli részén vannak.

A hazai fűtött üvegházakban jellemzően paradicsomot, paprikát és kígyóuborkát termesztenek. A termálvízzel fűtött üvegházakba a paprikafélék (Tv, He) kiültetése 2020. október-decemberben megtörtént. Rendkívül rossz fényviszonyok voltak december-január hónapokban,

az elmúlt 15 év legrosszabb besugárzását mérték a termelők.

Az év elején a szokásosnál 30-40 százalékkal kevesebb áru került a piacra. Szerencsére az elmúlt hetekben már kedvezőbbek voltak a fényviszonyok. A paradicsom üvegházi kiültetése december–januárban kezdődött. A palánták szinte 100 százalékban pótmegvilágítást kaptak, így nem észrevehető számottevően a fényhiány, szépek az állományok. Nagyobb mennyiségű áru paprikából és paradicsomból is húsvét körül várható.

A fűtött fóliákba a paprikafélék, paradicsom kiültetése január közepe és február közepe között megtörtént. Az állományok átlagosak, a szedések április második felében várhatóak. A hidegfóliákba a káposztafélék kiültetése február 10-25. között történt.

A február eleji hideg nem okozott komolyabb gondot, mivel plusz takarást használtak, és volt napsütés.

A szedések várhatóan április 15. körül kezdődnek. A hidegfóliás paprikafélék, paradicsom palántanevelése rendben zajlik, március végére, április közepére várható az ültetésük. A szedést május végére, június elejére tervezik a termelők.

A hajtatott növényi kultúrák közül erőteljesebben a káposztafélék és a paradicsom termőterülete csökkent a múlt években, a paprikaféléké és az uborkáé nem változott, ugyanakkor a salátaféléké jelentősen nőtt. Mennyiségben ugyanakkor a paradicsom, az uborka és a salátafélék nőttek, míg a paprikafélék stagnáltak, a káposztafélék csökkentek. 2019-ben a termelők mintegy 415 ezer tonna hajtatott zöldséget takarítottak be: paprikafélékből 185 ezer, paradicsomból 130 ezer (érdekesség, hogy nő a koktél-, illetve a cherry paradicsom aránya), kígyóuborkából 36 ezer, káposztafélékből 22 ezer tonnát. A hajtatott gombatermesztés 31 ezer tonnát tett ki.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×