eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Hölvényi György, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 17-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

"Jobb időkre tartogatja erejét" a KDNP

Így indokolta az Európai Néppártban maradást a kisebbik magyar kormánypárt EP-képviselője az InfoRádiónak.

Ismert, a Fidesz múlt héten hagyta el az Európai Néppárt EP-frakcióját, és várhatóan a pártból is kilép. Hölvényi György azonban azt reméli, hogy ez valamiképp még visszafordítható, és "a jobb időkre tartogatja az erejét a KDNP", ezért marad a pártcsaládban.

A párt EP-képviselője az InfoRádióban elmondta, a KDNP elnöksége eldöntötte, hogy – tekintettel a 30 éves tagságra – elég mélyek a gyökerek arra, hogy egy ilyen sajátos, nagyon nem várt és rossz helyzetben vállalja a párt maradást.

"Nem akarjuk elhinni, hogy Európa egyik legsikeresebb politikai formációja tartósan kimarad a politikai kereszténydemokrata középből.

Most egy nagyon eldurvult konfliktusról volt szó. Számunkra a maradás tűnt a legjobbnak, ha ez most nem is könnyű" - érvelt Hölvényi György.

Hozzátette, a KDNP nincs felfüggesztve a párttagságában, ezért jogi indoka nem is lett volna a távozásának, de nyilván itt messze többről van szó, mint "jogászkodásról". Stratégiai döntést hoztak, közölték a Fidesszel is, amely tudomásul vette.

Arra a kérdésre, hogy a KDNP osztja-e a Fidesznek azt a véleményét, hogy az Európai Néppárt balliberális irányba sodródott, azt mondta: ez ténykérdés.

"Ha megnézzük, milyen témákban hogyan szavaztak tizenöt éve és hogyan ma, akkor nem is lehet erről vita. Számunkra

csak az a kérdés – ami lehet, hogy illúzió –, hogy visszafordítható-e ez.

Egyetlen kereszténydemokrata erőnek sem lehet érdeke, hogy ilyen helyzet alakuljon ki" - fejtegette Hölvényi György.

Hogy ezek után a politikus a Fidesz visszatéréséért fog-e dolgozni, arról azt mondta, ez a történet "nem róla szól".

"Abba a helyzetbe kerültem, hogy tehetek valamit, de semmi mást nem fogok csinálni, mint tovább végzem a munkámat. Fejlesztéspolitikával, az üldözött keresztények ügyének felkarolásával foglalkoztam, valamint a vallások közötti párbeszéd ügyével. Ez szerintem továbbra is a Néppárton belül történik meg. Fontos lenne, hogy az egyre inkább radikalizálódó baloldallal szemben egy minél egységesebb, valóban kereszténydemokrata karakterrel rendelkező erő jöjjön létre. Ehhez különböző utak vezethetnek, pontosan ezeket szerintem senki nem ismeri, de erre egy lehetőség az én munkám a Néppártban" - mondta még.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×