eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a tehetségügyi koordinációs fórum online ülésén a Miniszterelnökség Szalay utcai épületében 2020. november 10-én. Jövőre 3,6 milliárd forintból gazdálkodhat a nemzeti tehetségprogram.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin: elegünk van abból, amit a Néppártban művelnek

A kormányfő szerint a Fidesz elhagyja az Európai Néppárt képviselőcsoportját, ha a frakció megszavazza az alapszabály-módosításról pénteken elfogadott rendelkezéseket. Orbán Viktor pártelnök erről levelet írt a Néppárt frakcióvezetőjének. Novák Katalin, a Fidesz nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke az InfoRádióban közölte: ha a párt kilép az Európai Néppártból, az nem jelenti szükségszerűen azt, hogy egy másik frakcióhoz csatlakozik.

A Fidesznek elege lett abból, amit a Néppártban művelnek – fogalmazott Novák Katalin az InfoRádiónak.

A politikus emlékeztetett, miközben egész Európa, köztük Magyarország is azzal küzd, hogy emberéleteket mentsen, és a legfőbb gond azt jelenti mindenki számára, hogy miként lehetne hatékonyan fellépni a járvánnyal szemben, addig

„a brüsszeli buborékban” – jobb híján – egyesek azzal vannak elfoglalva, hogy egy olyan eljárási szabályt szövegezgetnek, ami alapján a magyar kormányzó pártot fel lehessen függeszteni, vagy ki lehessen tenni.

Hogy hogyan tudnának valamit kezdeni a Fidesszel a Néppárt képviselőcsoportjában, tehát az Európai Parlamentben, ahelyett, hogy a közös problémára koncentrálnának, a koronavírus elleni védekezésre – ismételte meg. Novák Katalin szerint, még ha túl is lenne a világ a pandémián, akkor is lenne fontosabb az Európai Néppárt jövőjét illetően, mint sem az, amit most „Brüsszelben művelnek”.

Megjegyezte: Orbán Viktor levelezése Manfred Weberrel meglehetősen egyoldalú szokott lenni. Ugyanis, a magyar miniszterelnök több ízben állt már elő konstruktív javaslatokkal mind a Néppárt jövőjét illetően, mind a Néppárt és a Fidesz kapcsolatát érintően, egy lazább szövetséget kialakítva, ahogyan az korábban a britek esetében is volt, de ezek rendre válasz nélkül maradtak. „Most ismét írt egy levelet a frakcióvezetőnek, és majd meglátjuk, hogy válaszol-e?” Az InfoRádió azon kérdésére tehát, hogy most azonnal kilép-e a Fidesz, Novák Katalin válasza az volt, hogy

„most náluk pattog a labda”.

A Fidesz nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke hozzátette: Orbán Viktor kompromisszumos javaslatát napirendre tűzték, bár a frakcióvezetés variált is egyet úgy a szövegen, hogy a felfüggesztés mégis lehetséges legyen a korábbi kétharmados többség helyett feles többséggel, de azért kizárni még ne lehessen egy teljes képviselőcsoportot. Magyarán: a kollektív bűnösségből "visszajöttek", de a visszaható hatályból nem, ami a brüsszeli javaslatot jellemezte - fogalmazott Novák Katalin.

A Fidesz kilépése, amennyiben megtörténik, nem szükségszerűen fog azzal járni, hogy be is fog lépni valahová

– szögezte le a politikus. Hiszen nincs olyan kötelező előírás, hogy valamelyik frakcióhoz tartozni kellene. Novák Katalin szerint a Fidesz mindvégig azon küzdött, hogy az Európai Néppártot erősítse, azt gondolva, hogy szükség van egy erős jobbközépre Európában. Bárhogy is alakul, továbbra is arra fognak törekedni, hogy a leghatékonyabban képviseljék a választóik érdekeit a különféle ügyek mentén, mert „számunkra ebben az esetben is a magyar választók vannak a középpontban” - fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×