eur:
393.15
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Frankfurt, 2020. december 27.A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus (COVID-19) elleni vakcinát tartalmazó fiolák Frankfurtban 2020. december 27-én. Németországban az idősotthonok 80 év feletti lakóit, az ott dolgozó ápolókat és a különösen veszélyeztetett kórházi dolgozókat oltják be először a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus (COVID-19) elleni vakcinával. Az oltókampányt jelenleg még mobil oltócsapatok végzik, a több mint 400 oltóközpont többsége a következő napokban nyílik majd meg.
Nyitókép: MTI/DPA pool/EPA/Andreas Arnold

Müller Cecília: nem lehet kérni az otthoni oltást

A kínai vakcinákkal együtt az oltás leirata is megérkezett Kínából - derült ki az operatív törzs napi tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, mi történik, ha valaki tünetmentes covidosként kap oltást.

Az elmúlt egy-két nap reménykeltő adatai után újra száz közelében a koronavírus-betegség szövődményeiben elhunytak száma, és 1500 fő fölötti új fertőzöttet találtak a laborokban. Napi adatok itt. Az operatív törzs ezért nem lazíthat, szerdán is összeült, majd meghirdette online sajtótájékoztatóját.

A rendőri intézkedésekről Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt:

  • 142 maszkszabálysértőt találtak a keddi napon
  • nem történt tiltott vendéglátóhelyen tartózkodás
  • 325 ember nem tartotta be a kijárási és gyülekezési szabályokat az elmúlt 24 órában.

Karanténadatok: 3051 karantént rendeltek el, 18 205 az összes száma. Mobilon 2176 ember ellenőrizhető.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a járvány "nem enged a szorításából", ezt a már ismert járványadatok felsorolásával támasztotta alá. Külön kiemelte,

hosszú idő után először emelkedett az aktív fertőzöttek száma is.

Úgy látja, nem helyes, ha "enyhítünk, majd szigorítunk", inkább a lassú enyhítésben látja a járvány megszüntetésének lehetőségét, de "egyelőre ennek még nincs itt az ideje".

Hangsúlyozta, hogy újra emelkedőben van a kórházban ápoltak száma, igaz, nem nagy mértékben, viszont a lélegeztetőgépre szorulók is újra többen vannak, mint 300.

Világossá tette, hogy csak a megfelelő számú oltott személy teremtheti meg a nyájiimmunitást Magyarországon.

Elmondta még, mások mellett

Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Zalaegerszegen és 5 Budapest-környéki településen is erősödött a koronavírus-örökítőanyag jelenléte a szennyvízmintákban.

Nőtt a brit mutáns jelenléte is, 193 főnél mutatták ki eddig ezt a vírusvariánst.

"Ezzel azért foglalkozunk, mert bár nem okoz súlyosabb megbetegedést, de gyorsabban terjed, nagyobb a fertőzőképessége, egy fertőzött személy legalább másik négynek át tudja adni a vírust."

Más mutánst továbbra sem mutattak még ki Magyarországon - tette hozzá Müller Cecília, megjegyezve, hogy a tudósok szerint a magyarországi vakcinák hatásosak a brit mutáns ellen, de

a dél-afrikai és brazil mutánssal kapcsolatban még nagy a bizonytalanság, ami az oltások hatékonyságát illeti,

nincs elég adat.

Megerősítette, Magyarországon van az 550 ezer Sinopharm-vakcina, de a leirata is - utalt arra, hogy keringenek ezzel ellentétes hírek is.

Fontosnak nevezte, hogy akit oltásra hívnak, ne mulassza el a lehetőséget, aki pedig még nem tette, regisztráljon a Vakcinainfo.gov.hu portálon.

348 927 személy kapott már legalább egy oltást, az ő több mint egyharmad részük már a második vakcinát is megkapták. Elenyésző számban kapnak panaszt olyanoktól, akiket már beoltottak, ami az oltóanyagokba vetett bizalom miatt fontos Müller Cecília szerint.

Kérdések - válaszok

- Ki kérheti az otthoni oltást?

- Alapvetően nem lehet kérni. Oltópontokon és háziorvosi rendelőkben oltunk. De ha a háziorvos jelzi, hogy valaki nem tud eljutni az oltópontra vagy a háziorvosi rendelőbe sem, felmérve a beteg állapotát megállapíthatja, hogy az adott beteg otthon oltandó. Orvosi döntés.

- Van-e olyan betegségcsoport, amelynél nem hatásos az oltás? Mi a helyzet az autoimmun betegségekkel?

- Nagyon nehéz erre válaszolni... Önmagában az autoimmun betegség nem ellenjavallata az oltásnak, a kezelőorvossal kell megbeszélni.

- Mikorra várható, hogy oltani lehet a kínai oltással?

- Tanulmányozzuk a dokumentációt és az oltóanyagot is. Egyik vizsgálat generálja a másikat, ennek van egy menete, szakmaisága, türelmet kérünk.

- Milyen következménye van annak, ha valaki tünetmentes koronavírusosként kap vakcinát?

- Erről nem tudunk, de ez más betegségek védőoltásainál is fennálló bizonytalanság. Ha két oltás között derül fény a fertőzöttségre, a második vakcinát a beteg később kapja meg.

- Mi a helyzet influenzafronton?

- Elenyésző az influenzások száma. 100 ezer főből 53-an mutatnak influenzaszerű tüneteket. De minden koronavírus miatt levett mintát megvizsgálunk influenzára is. A jó adat a maszkviselés és a távolságtartás miatt van.

InfoRádió: - Sajtóhírek szerint nem érkezett meg a kínai vakcina dokumentációja. Mi a helyzet?

- Megérkezett.

- Nyilvános-e, hogy hol vannak az oltópontok?

- Az összes fekvőbeteg-intézmény kijelölt oltóponttá vált (102), és a háziorvosi rendelők is oltópontnak minősülnek, mintegy 5000.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×