eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Pexels.com

Évi negyvenezer új lakás a cél, nemsokára meg is lehet

Pedig egyelőre messze vagyunk ettől és a járvány sem tett jót a szektornak.

„Azt reméljük, hogy az újlakás-építésekben a húszezres számot el tudjuk érni, amivel elégedetlenek leszünk, mert oda szeretnénk visszatérni, ahol egyszer már voltunk, hogy évente negyvenezer lakás előállítására legyen képes az építőiparunk” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök két héttel ezelőtt a gazdasági évnyitón. Jelenleg Magyarországon nagyjából évi húszezer lakást adnak át. A 2015-ben átadott 7600 lakás után 2019-ben már több mint 21 ezer készült el – írja a Magyar Nemzet.

Az évi 35-40 ezres lakásszámot 2025-re lehet elérni – mondta a Magyar Nemzetnek Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke szerint növekvő beruházási ciklus elején járunk, amikor előre lehet látni három-négy évre, mert lesz munka, megrendelés. Ilyen helyzetben a cégek beruházásokat, fejlesztéseket terveznek, hiszen látják, hogy megéri. A fejlesztésekhez, beruházásokhoz az Építő programon keresztül idén is tízmilliárd forintot kapnak az építőipari vállalkozások. A lakásépítéseknél még tovább, hat évre lehet most tervezni.

Az ötszázalékos forgalmi adó a 2022. december 31-ig engedélyt kapó lakásokra vonatkozik – magyarázta Koji László –, de az engedéllyel rendelkező lakások felépítése, illetve értékesítése 2026 végéig lehetséges a kedvezményes adókulccsal.

A negyvenezres szám azért kulcs, mert Magyarországon nagyjából százszor ennyi otthon van, és szakemberek úgy tartják, hogy átlagosan százévente kell egy lakás helyet újat építeni, hogy az állomány megőrizze átlagminőségét.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×