eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Budapest, 2021. január 17. A Vizafogó lakótelep tíz emeletes panelházai a XIII. kerületben. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

Zöld utat kapott a XIII. kerületi óriási zöld beruházás

Elindulhat a Vizafogó közpark beruházása. Ennek célokmányát írta alá a XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének támogatásával és nevében – tekintettel a veszélyhelyzetre – Tóth József polgármester. A kiemelt zöld beruházásra a kerület 550 millió forintot fordít, és várhatóan még 2021-ben átadják a parkot a lakosságnak.

A XIII. kerületi önkormányzat a Lendületben 2.0 ciklusprogramja és a zöld fejlesztésekkel kapcsolatos AngyalZÖLD 3.0 stratégiája alapján – összhangban a Hosszú távú Fejlesztési Koncepció prioritásaival – végzi a kerületi zöldhálózat fejlesztését, a közterületek szabadidős, rekreációs, valamennyi generációt kiszolgáló funkcióinak megteremtését és megőrzését, a zöldfelületek, a közparki hálózat bővítését – olvasható az önkormányzat sajtóköleményében. Ennek egyik példája a Vizafogó park kialakítása is. 2020-ban az önkormányzat ezt a 9290 négyzetméternyi területet – a kerületi építési szabályzat módosításával – beépítésre szánt besorolásból közparki területté minősítette, ami lehetővé teszi ezt a rendkívüli zöld fejlesztést.

A beruházás megvalósításakor kulcselem az „ökopark” jellegű kialakítás, a természet közeliség, a természetes felületképzés, a klímavédelem és a fenntarthatóság.

A fejlesztők figyelembe veszik a lakók véleményét, ötleteit is, amelyet – a járványhelyzet miatt – online juttathattak el az önkormányzatnak. A „zöld gondolat” és a partnerség, a társadalmi egyeztetés, az együttműködés az itt élőkkel – szintén prioritás a XIII. kerületi önkormányzat számára.

Az önkormányzat egyedi arculatú – a kerület, a környék identitását tükröző – és biztonságos közparkot tervez, amely lehetőséget nyújt minőségi időtöltésre igazodván a kikapcsolódás korszerű igényeihez. Mint fogalmaznak, a Vizafogó közparki fejlesztésével a csaknem 1 hektáros területen az egyediséget és az organikus összhangot szeretnénk megteremteni –

jelentős zöld felülettel, nagy lombtömegű fásítással, klimatikus vizes architektúrákkal, pihenő padokkal.

A területen 55 fát és több mint 23 ezer növényt (hagymás dísznövényt, évelő virágot, díszfüvet, cserjét) ültet az önkormányzat. A parkban mesterséges tó is lesz híddal, köztéri szobor is kerül ide, valamint szolgáltató pavilon, illetve illemhely. A helyi identitást szimbolizáló köztéri szobor megalkotására az önkormányzat pályázatot ír ki.

Az öntözésről több fúrt talajvízkutas automata esőérzékelős rendszer gondoskodik majd a területen, illetve vízáteresztő burkolatok révén az esővizet is hasznosítják. Energiatakarékos LED-es világítás lesz a Vizafogó parkban. A szebb és vonzóbb környezetet biztonságossá is formálják a közvilágítás bővítésével és a park körülkerítésével.

Kiemelik: a Klímabarát Díjas XIII. kerületi önkormányzat nemcsak vallja a klímatudatos működést, hanem konkrét lépést is tesz, jelentős közösségi forrást biztosít az ökológiai egyensúly fenntartása érdekében. A fenntartható fejlesztésekkel nem ró terheket a következő generációkra sem.

Az önkormányzat szisztematikusan végzi a lakótelepi területek és azok környékének komplex felújítását, amire eddig több milliárd forintot biztosított. A Vizafogó lakótelep korszerűsítése, humanizálása egy évtizeddel ezelőtt kezdődött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×