eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels

Ezekben a szektorokban kell fokozott munkaügyi ellenőrzésekre számítani

Az építőipar felel a legtöbb munkavállaló bejelentésének elmulasztásáért, ám más területeket is megvizsgál a hatóság.

A munkaügyi hatóság kiemelt célja, hogy a rendelkezésre álló erőforrásaival minél hatékonyabban mozdítsa előre a gazdaság további fehérítését a munkaerőpiac területén, ennek érdekében 2021-ben háromszor is országos akcióellenőrzést vagy célvizsgálatot tartanak a jogkövető foglalkoztatás ellenőrzése terén, illetve az építőipari, a személy- és vagyonvédelmi, valamint a takarítási tevékenységet végző munkáltatóknál - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Bodó Sándor hangsúlyozta: a munkaügyi ellenőrzést végző hatóságok vizsgálataikat a legsúlyosabb jogsértések feltárására összpontosítják. Az ellenőrzési célpontok kiválasztásánál figyelembe veszik a megelőző időszakban feltárt munkaügyi hiányosságokat, az ágazati és területi sajátosságokat.

Az előző évek tapasztalatai alapján az építőipar felel a legtöbb munkavállaló bejelentésének elmulasztásáért,

a legfertőzöttebb szektor a feketefoglalkoztatás szempontjából,

éppen ezért végzi el a munkaügyi hatóság az ágazatban működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatát 2021 tavaszán.

A nyár elején a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásuk alapvető szabályainak érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzés várható, különös tekintettel a harmadik országbeli állampolgárok szabálytalan foglalkoztatására. A hatóság ezzel segíti elő a dolgozók alapvető jogainak érvényesülését, csökkenti a tisztességes, jogkövető vállalkozások versenyhátrányát - emelték ki a közleményben.

Ősszel a tervek szerint a személy- és vagyonvédelmi, valamint a takarítási tevékenységet végző munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálata következik.

A személy- és vagyonvédelmi munkáltatók a bejelentés nélküli foglalkoztatás mellett gyakran a munkaidővel, nyilvántartási kötelezettséggel, munkabérrel kapcsolatos jogszabályi rendelkezéseket sem tartják be. A takarítási tevékenységet végzők esetében évek óta nem történt hasonló jellegű célzott vizsgálat, amely a területre jellemző kiemelt jogsértések, elsősorban a bejelentés nélküli foglalkoztatás miatt is időszerű.

Bodó Sándor hangsúlyozta: a jogviszonyok rendezettsége hozzájárul a foglalkoztatottak számának növeléséhez, a tisztességes munkáltatók indokolatlan versenyhátrányának csökkentéséhez, a közterhek igazságos és egyenlőbb megosztásához. A munkavállalók érdeke, hogy a tényleges munkaidejüknek megfelelő bejelentett jogviszonnyal rendelkezzenek, hiszen egyéb ellátásaik időtartama és összege is ezen múlhat - tette hozzá az államtitkár.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Meglepő fordulat a boltokban: a tarolnak saját márkás termékek

Meglepő fordulat a boltokban: a tarolnak saját márkás termékek

Az elmúlt hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös, nagymintás felmérést végzett, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az eredmények megszülettek: több mint 10 ezer válaszadó szerint a saját márkás termékek ma már nem csupán olcsóbb alternatívát jelentenek a fogyasztók számára, hanem sok esetben minőségi választást is - írta a Pénzcentrum.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 19:50
×
×
×
×