eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot és arcpajzsot visel egy tanuló Katmanduban 2020. november 26-án. Nepálban 2020. március 19-étől kezdve internetes oktatásra tértek át az iskolák, de van olyan tanár, aki szigorú járványügyi szabályok betartása mellett órákat tart azoknak a gyerekeknek, akik nem tudnak részt venni az online oktatáson. A gyerekek a védőmaszkot és az arcpajzsot ingyen kapják.
Nyitókép: MTI/EPA/Narendra Sresztha

Rusvai Miklós: a fertőződést nem akadályozza meg az oltás

A koronavírus elleni vakcinák hasonló hatásfokúak - mondta a víruskutató.

A koronavírus elleni vakcinák hasonló hatásfokúak - mondta Rusvai Miklós víruskutató vasárnap az M1 aktuális csatornán. A szakember a szombati vakcinaszállítmánnyal kapcsolatban kifejtette: az oxfordi AstraZeneca termékénél ártalmatlan vírusba építették be a koronavírus tüskefehérje-kódoló génjét, amelynek hatására az emberi szervezet olyan ellenanyagot tud termelni, amely jó eséllyel megvéd a súlyos megbetegedéstől.

Százszázalékos védelmet ez az oltás sem ad, mindig vannak olyanok, akiknél valamiért nem termelődik ellenanyag, nem alakul ki a védettség, de a 90 százalékot meghaladó hatékonyság már nagyon jónak számít.

Közölte, a vakcina hatására a vérben termelődő ellenanyag elsősorban a létfontosságú belső szerveket, például a tüdőt, a szívet, a központi idegrendszert védi, így fennmarad a szervezet működőképessége. Ugyanakkor

a nyálkahártyában az oltás hatására kialakuló védelem gyengébb; a felső légutakban vírusrészecskék képződnek, amelyek ürülnek a szervezetből.

A fertőződést tehát nem akadályozza meg az oltás, de elkerülhető a súlyos megbetegedés, és nagyságrendekkel kevesebb vírus jut ki a szervezetből a környezetbe, így jóval kisebb a járvány terjedésének veszélye is; erősödik a nyájimmunitás - mondta Rusvai Miklós.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 5. 20:00
×
×
×
×