eur:
408.22
usd:
376.8
bux:
0
2024. november 2. szombat Achilles

Idén legalább karácsonykor kerüljük el az élelmiszer-pazarlást!

Csak úgy szüntethetjük meg hatékonyan az élelmiszer-pazarlást, ha egész hozzáállásunkat megváltoztatjuk a témával kapcsolatban.

Nyolcvannyolc millió tonna élelmiszert dobunk a szemetesbe Európában évente: a mennyiség feléért az uniós háztartások a felelősek. Ünnep idején még nagyobb problémát jelent ez, mint év közben, pláne akkor, ha végül nem nagycsalád üli körbe az asztalt, de a hatalmas adagok mégis elkészülnek.

Pierre Condamine, a Zero Waste Europe hulladékpolitikai szakértője szerint azzal tudjuk elkerülni, hogy sok étel a kukában végezze, ha már az első lépésben másképp gondolunk az élelmiszerre, mint eddig.

"Az első lépés az, hogy megelőző hozzáállással kezdünk főzni" - nyilatkozta a szakember a Euronews cikkében. Ez azt jelenti, hogy mielőtt nekilátnánk a főzésnek, átgondoljuk, hány adagra lesz szükségünk, a receptben leírt mennyiségeken pedig ennek megfelelően változtatunk. Ha ennek ellenére mégis marad valamennyi fölösleges ételünk, az idei évben még fontosabb, hogy azt

megosszuk, ne pedig kidobjuk az ennivalót.

Megkínálhatjuk vele szomszédunkat, vagy kereshetünk egy olyan platformot, amelyen idegeneknek juttathatjuk el a fölösleges ételt.

"Az élelmiszer-spórolás nem individualista dolog: a közösségről is szól az egyénen túl" - vélekedik Condamine.

Az egyes országok élelmiszerpazarlása egyébként változatos képet mutat: van, ahol az otthonokban keletkezik a legtöbb élelmiszer-hulladék, de van, ahol inkább a gyártás során kerül sok ennivaló a kukába. Ennek oka az egyes országok jogszabályi környezetében keresendő.

Franciaországban például törvényileg tilos a szupermarketeknek kidobnia az élelmiszert, szét kell azt osztaniuk.

Persze a probléma nem csak karácsony idején él: Condamine arra hívja fel a figyelmet, hogy a végső cél egy fenntartható élelmiszerlánc kialakítása, amelyben az élelmiszer el nem pazarlásának kulcsszerepe van. Az unió ambiciózus célt is tűzött ki ezzel kapcsolatban: 2030-ra felével akarják csökkenteni az elpazarolt élelmiszerek mennyiségét.

Címlapról ajánljuk
Megvan a repülőkhöz a zöld üzemanyag, de nyomós ok miatt nem használják

Megvan a repülőkhöz a zöld üzemanyag, de nyomós ok miatt nem használják

2022-ben a légi közlekedés a globális szén-dioxid-kibocsátás 2 százalékát tette ki, és a kibocsátás mennyisége az elmúlt évtizedekben gyorsabban nőtt, mint a vasúti, közúti vagy hajózási szektoré. A fenntartható repülés azonban még hosszú mérföldekre van - állapítja meg jelentésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. Az USA inkább ösztönzőkkel, az EU pedig inkább szabályozásokkal próbálja előmozdítani az átállást.

Friss felmérés mutatja, mit gondolnak a németek az amerikai elnökválasztás kimeneteléről

A Demokrata Párt elnökjelöltjének, Kamala Harrisnak drukkol a németek túlnyomó többsége, de valamelyest csökkent azoknak az aránya, akik tényleges győzelmében hisznek. Erről tanúskodik a ZDF közszolgálati televízió legfrissebb felmérése, immár kevesebb mint egy héttel az amerikai elnökválasztás előtt. Ami a magas rangú politikusokat illeti, ők ügyelnek arra, hogy a nyilvánosság előtt egyértelműen ne foglaljanak állást, a kormánykoalíció pártjai és az ellenzéki konzervatív CDU/CSU vezetőinek nyilatkozataiból ugyanakkor kitűnt, hogy Harris hívei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.04. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×