eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kocsis Máté, a Fidesz (b) és Simicskó István, a KDNP (j) frakcióvezetője a szezonnyitó közös frakcióülést követően sajtótájékoztatót tart az Országgyűlés Irodaházában 2020. szeptember 17-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kocsis Máté: a járvány miatt elvehetik a pártok pénzének egy részét 2021-ben is

Közös évadzáró sajtótájékoztatót tartott a Fidesz és a KDNP parlamenti frakcióvezetője.

A járványügyi szabályok miatt nagyon nehéz karácsony vár az emberekre, de a Fidesz bízik abban, hogy mindenki a járványból való kilábalás közös szándékával fogadja el a szabályokat - közölte évadzáró sajtótájékoztatóján szerdán a párt parlamenti frakcióvezetője.

Kocsis Máté hangsúlyozta, hogy a védőoltás napról napra közelebb kerül.

Parlamenti számok

A frakcióvezető idézte a 2020-as parlamenti statisztikát is, amely szerint idén a plenáris viták időtartama 590 óra, a bizottsági üléseké pedig 350 óra volt, az őszi ülésszak plenáris és bizottsági ülésein együttesen pedig mintegy ezer szavazás történt. Idén a napirend előtti felszólalások száma 400, a napirend utániaké 300 volt. Elhangzott továbbá 600 azonnali kérdés, a kormány pedig 4300 írásbeli kérdést válaszolt meg. Ezek a számok nem arra engednek következtetni, hogy a parlament ne működött volna - fűzte hozzá.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője ugyanitt hangsúlyozta: a legfontosabb az volt, hogy a járvány elleni védekezésnek meglegyen a jogi alapja, amelyet a kormánypárti képviselőcsoportok biztosítottak a kabinetnek az Országgyűlésben, a baloldalra azonban ebben sem lehetett számítani.

Hangoztatta azt is, hogy a magyar egészségügy hősiesen áll helyt.

A kereszténydemokrata politikus 2020-at a kihívások évének nevezte, különös tekintettel a járványra, de jelezte, hogy az EU-ban is komoly viták dúlnak még most is, például a migrációról. Brüsszel migrációs akcióterve 34 millió migráns betelepítéséről szól - jegyezte meg.

A közelmúlt uniós vitáiban értékelése szerint Magyarország győzött, de nemcsak Brüsszelben, hanem itthon is, eredményes volt a küzdelem a járvány első hullámában, és mindent megtesznek, hogy a koronavírus elleni vakcina mielőbb megérkezzen.

Választókerületek

Az újságírói kérdések között a Pest megyei egyéni országgyűlési választókerületek átszabásának ügyében Kocsis Máté azt mondta: amíg nincs teljes politikai konszenzus, addig nem szabad elfogadni a módosítást.

"A 2022-es parlamenti választáson pontosan úgy néz majd ki minden választókerület, mint 2018-ban"

- erősítette meg, hozzáfűzve: jelenleg a választópolgárok számában az eltérés nem szignifikáns.

A "kamupártokra" vonatkozó kérdésre azt felelte: a választási szabályok mostani módosítása olyannyira megnehezíti a "kamupártok" indulását, hogy gyakorlatilag "kiirtja" a "bizniszjelleget".

A radioaktív hulladék kezelését érintő javaslatra a szerdai határozathozatalokon nemmel szavazó fideszes képviselőkkel kapcsolatban azt közölte:

technikai baki

történt.

A Szájer-ügyre a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált: a politikai közösségük álláspontját Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök világosan elmondta. Megjegyezte ugyanakkor: a baloldalon nem látja, hogy például a kispesti önkormányzati képviselő Lackner Csabát vagy "zsidózása" miatt Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestert lemondásra szólítanák fel.

A Fidesznél van következménye a tetteknek, a baloldalon nincs,

ez az óriási különbség a két oldal között - húzta alá.

Azzal kapcsolatban, hogy Selmeczi Gabriella fideszes képviselőt egy német rendszámú luxusautóval látták, Kocsis Máté azt mondta: Selmeczi Gabriella nem leparkolt, hanem félreállt - lehet, hogy ezt szabálytalanul tette -, amíg beírt egy címet a GPS-be, a férje pedig jómódú üzletember, övé az autó, amely azért német rendszámú, mert egy német cégtől lízingelik.

Arra a kérdésre, hogy

2021-ben is elvonják-e a párttámogatások felét,

azt felelte: szeretné, ha ezt a döntést a jövő évre vonatkozóan is mielőbb meghoznák, de erről még nem határoztak. Szerinte amikor mindenkinek többletterhet jelent a járvány, a pártoknak elöl kell menniük a teherviselésben.

Arra a felvetésre, hogy a koronavírus elleni oltáshoz muszáj-e regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon, Simicskó István azt válaszolta: tudomása szerint nem muszáj, de mindenképpen jó megtenni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×