eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

A veszélyhelyzet idején Pintér Sándor belügyminiszter irányítja a kórházakat - a nap hírei

Visszaküldte a családi gazdaságokról szóló törvényt az Országgyűlésnek az államfő. Meghalt Diego Maradona, Argentína háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

A veszélyhelyzet idején Pintér Sándor belügyminiszter irányítja az Országos Kórházi Főigazgatóságot. A Magyar Közlöny mai számában megjelent kormányrendelet értelmében az országos kórház-főigazgatót a miniszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki és menti fel. Az Országos Kórházi Főigazgatóság felállításáról szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny november 17-i számában jelent meg. Abban azt írták: a főigazgatóság feladata az egészségügyi ellátórendszer működésének figyelemmel kísérése, a felülvizsgálatát érintő stratégiai kormányzati döntések megalapozása. Másnap kiderült, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgatójává Jenei Zoltánt nevezték ki.

Emelkedik a kórházban ápolt és a lélegeztetésre szoruló koronavírusos betegek száma, ugyanakkor az új esetek száma csökken - közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: a múlt héten 7 százalékkal, 2177-el kevesebb új fertőzött volt mint az előző héten. A leginkább érintett korosztály már hatodik hete a 40-49 év közöttiek, a fertőzöttek negyedét ők adják. A 65 éven felüliek 16 százalékban érintettek, ugyanakkor a fertőzötteknek mindössze 4 százaléka 15 éven aluli.

Egy-két héten belül az új megbetegedések és a halálozások számának mérséklődésére számít a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai intézetének főigazgatója. Vályi-Nagy István az Inforádió Aréna című műsorában úgy vélekedett, hogy az elmúlt hetek exponenciális növekedését stagnálás követi majd. A szakember elmondta: a koronavírus egy kétfázisú betegséget okoz, a második, súlyos fázis azonban nem mindenkinél alakul ki. Hozzátette: a cél az, hogy megállítsák a folyamatot a második fázis előtt.

Az államfő megfontolásra visszaküldte a családi gazdaságokról szóló törvényt az országgyűlésnek. Áder János az adatkezelési szabályokkal kapcsolatban fogalmazott meg észrevételeket és azt is sérelmezte, hogy az előterjesztést előzetesen nem véleményezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. Megállapította, hogy a jogszabály nyilvános közzétételt ír elő olyan adatokra, amelyek az infotörvény értelmében speciális védelmet élveznek, így nem tehetők közzé.

A külföldi társadalombiztosítási jogviszonyt is elfogadják a januárban induló otthonfelújítási támogatás igénylésénél. Novák Katalin családügyi miniszter a Facebook-oldalán közzétett videóban elmondta: megjelent az otthonfelújítási támogatásról szóló kormányrendelet. Januártól az állam a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek felét, maximum hárommillió forintig visszatéríti. Az igénylőnek legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, amelyet legfeljebb 30 napra szakított meg az elmúlt egy évben.

Megszűnhet a kényelmi díj egyes mobilfizetéseknél. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvényjavaslata szerint a mobilfizetéssel elérhető közterületi parkolás, az autópálya használati díj, illetve az útdíj esetében 2022-től szűnhet meg ez a többletköltség. A fizetési rendszert a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. helyett egy koncessziós társaság üzemeltetné, a felhasználók pedig viszonteladóknál vehetnék meg a jogosultságot.

A főpolgármester szerint átírná a főváros terveit, ha a kormány koncesszióba adná a hulladékgazdálkodást és a mobil díjfizetés rendszerét. Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán két frissen benyújtott törvényjavaslatra hivatkozva azt mondta: mindkét tervezet a privatizációt szolgálja, és magában hordozza a veszélyt, hogy a budapestiek kárvallottjai lehetnek a folyamatnak.

Az Európai Bizottság elnöke szerint veszélybe sodorhatja az unió költségvetését a jogállamisági feltételrendszer elleni fellépés. Ursula von der Leyen az Európai Parlament ülésén kijelentette: a hétéves büdzsé és a válságkezelő alap vétóját kilátásba helyező Magyarország és Lengyelország az uniós bírósághoz fordulhat a kifogásaival. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő azt mondta: az Európai Néppárt több vezető politikusa is elutasítja a kifizetések jogállamisági kritériumokhoz kötését. Ellenzéki magyar képviselők szerint az uniónak olyan eszközökre van szüksége, amelyek kikényszerítik a jogszabályok tagállami betartását.

Újabb koronavírus elleni oltóanyaggyártóval kötött szerződést hagyott jóvá az Európai Bizottság. A döntés lehetővé teszi, hogy az Európai Unió az összes tagállam nevében első körben 80 millió adag oltóanyagot vásároljon az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalattól, és további legfeljebb 80 millió adagot igényeljen. A brüsszeli testület korábban már 5 vakcinagyártóval írt alá hasonló szerződést.

Meghalt Diego Maradona. A sporttörténelem egyik legmeghatározóbb futballistája szívrohamban hunyt el 60 évesen. Argentína háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. A Boca Juniors, a Napoli és a Barcelona korábbi játékosa 1997-es visszavonulása óta egészségi problémákkal küzdött, az elmúlt hetekben többször is kórházban kezelték. Az 1986-os világbajnoki cím megszerzése után klubszinten a Napolinál kétszeres olasz bajnok lett, UEFA-kupát is nyert. Az UEFA, az MLSZ, a Napoli és a Barcelona mellett a futballvilág számos egykori és jelenlegi képviselője részvétét fejezte ki. (További cikkeink a témában: Isten veled, Diego!, Maradona a magyarok ellen, Így emlékezik a világ az elhunyt Diego Maradonára.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×