eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Kifogyott a vírus miatt bespájzolt gyógyszer

Az áprilisi és májusi csökkenés után júniusban újra növekedett a hazai patikák forgalma.

2020 júniusában 44,1 milliárd forintot tett ki a hazai patikák vényköteles támogatott gyógyszerforgalma, ami 3,5 milliárd forinttal haladja meg a májusi volument. Két hónap csökkenés után tehát újra növekedésbe fordult a gyógyszerforgalom. Az számok mögött jelentős részben még továbbra is a márciusban előrehozott vásárlások állnak – írja a Hiflylabs elemzése alapján a napi.hu.

A Covid-19 miatti elővigyázatosság generálta kiugró márciusi vásárlások három hónapra jelentősen determinálták a gyógyszerfogyasztást, hiszen három hónapra előre lehet vényköteles gyógyszert beszerezni. A házi készleteket júniusban azonban már újra kellett már tölteni, ám az a tény, hogy a júniusi fogyasztás nem ugrott fel újra a márciusi szintre, a normál szintre történő visszatérésre utal.

2020 első félévének összesített forgalma 6,8 százalékkal meghaladja 2019 első hat hónapját, és a júniusi havi forgalom is 6,4 százalékkal magasabb előző év azonos időszakánál. 2020 júniusában 13,9 millió doboz támogatott vényköteles gyógyszer kelt el a patikákban, ami 7,4 százalékos növekedés májushoz és 4,5 százalékos növekedés előző év azonos időszakához képest, de a 2019-es összesített havi átlagnál 4,3 százalékkal alacsonyabb.

Terméktípusonként is látszik a visszarendeződés, a nagy súlyú készítmények együtt mozogtak a teljes forgalommal. Májushoz viszonyítva sokat emelkedett például az inzulinkészítmények, savlekötők, daganatellenes szerek forgalma, de szintén többet adtak el vérnyomáscsökkentőből és a vérképzéssel kapcsolatos problémák kezelésére szolgáló készítményekből is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×