eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Halász János, a Fidesz képviselője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 21-én.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

Rendkívüli ülést tart a parlament, és egy dolgot már most tudni róla

Ellenzéki kezdeményezésre rendkívüli ülést tart ma az Országgyűlés, mivel azonban a kormánypártok nem vesznek részt az ülésén, az nem lesz határozatképes.

Az ellenzéki pártok támogatták a Demokratikus Koalíció kezdeményezését egy rendkívüli parlamenti ülés összehívására, amelyet azért hívnak össze, mert a párt szerint a miniszterelnök Brüsszelben szembement az Országgyűlés döntésével.

Dobrev Klára, a párt EP-képviselője pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett, országgyűlési határozat kötötte a kormányfőt a hétéves uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról szóló tárgyaláson, ennek értelmében nem támogathatta volna a büdzsét és a programot, hiszen nem zárult le a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás, a közéletben működő civilek továbbra is kapnak támogatást, az uniós pénzek kifizetését pedig összekötötték a jogállami működéssel, valamint nem jutott érvényre az az elv sem, hogy a szegényebb országok több támogatást kapjanak.

"Szeretnénk lehetőséget adni mind a miniszterelnöknek, mind a fideszeseknek, hogy korrigáljuk ezt a helyzetet. Korrigáljuk azt, hogy

a miniszterelnök a parlament döntését semmibe veszi.

Ezért azt javasoljuk, hogy vitassuk meg, hogy milyen döntés született Európában, hogy a magyar miniszterelnök milyen álláspontot képviselt, illetve ennek megfelelően módosítsuk a határozatot és a parlament döntéseit" - mondta Dobrev Klára.

A DK célja, hogy a parlament az év végéig módosítsa azokat a jogszabályokat, amelyekkel kapcsolatban felmerül a jogállamisági eljárás veszélye.

Az Országgyűlésnek e kérdéskör lenne az egyetlen napirendi pontja. Az ülés 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Csakhogy a rendkívüli ülésre sem a kormány, sem a Fidesz nem megy el, így azt várhatóan határozatképtelenség miatt a napirend előtti felszólalások után berekesztik. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az üléssel kapcsolatban közölte:

a baloldal a parlamentben akar cirkuszolni brüsszeli veresége után.

A kormánypárti politikus azt írta: a miniszterelnök az öt tárgyalási nap alatt 3 milliárd euróval többet szerzett az országnak annál, mint ami a korábbi, igazságtalan javaslatban szerepelt, és visszaverte azt a zsarolási kísérletet, hogy a pénz felhasználását elfogult politikai feltételekhez kössék. Kocsis Máté leszögezte, ez siker minden magyar számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×