eur:
394.61
usd:
365.82
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Az első négy Leopard 2A4HU típusú harckocsi egyike az ünnepélyes átadás keretében tartott bemutatón a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában 2020. július 24-én. Szeptembertől év végéig havonta két Leopard érkezik Tatára a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) harcjárműgyártótól, így 12 ilyen járművel rendelkezik majd a honvédség. Az új páncélosok a 40 éve rendszerben lévő orosz T-72-eseket váltják le.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Benkő Tibor: a harckocsizás ideje nem járt le, ezt a képességet fenn kell tartani

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott, a harckocsizás ideje egyáltalán nem járt le, ezért ezt a képességet is fenn kell tartani. A tárcavezető arról is beszámolt, hogy egy hadosztály szintű, többnemzeti parancsnokságra tett ajánlott Magyarország a NATO-nak.

Benkő Tibor szerint a nemrégiben átvett négy, illetve beszerzés alatt álló további nyolc darab Leopard 2A4HU típusú harckocsi elsődlegesen azt a célt szolgálja majd, hogy a katonákat átképezzék általuk a keleti technológiákról (T-72), egyúttal, hogy a 2023-tól érkező, a legkorszerűbbnek minősülő Leopard 2A7+ kiszolgálását már kiképzett egységekkel tudják végrehajtani.

A tárcavezető az InfoRádió Aréna című műsorában megjegyezte, nem gondolja, hogy a tankcsaták ideje lejárt volna, és

a XXI. századi kihívások igenis megkövetelik a harckocsizó képesség fenntartását.

A NATO hadszíntereit figyelembe véve, megvannak azok az igények, amelyek azt mondatják, hogy Magyarországnak legyen nehéz dandárképessége, ami pedig egyebek mellett magában foglalja a harckocsikat, a tüzérséget, a páncélozott szállító harcjárműveket, a rakétatechnológiát, és így tovább – sorolta.

Ugyanakkor ez nem kizárólag a NATO gondolkodásmódjában szerepel – folytatta a honvédelmi miniszter –, hiszen egyik nagyhatalom részéről sem látni, hogy ne tartanák szükségesnek a harckocsikat. Elismerte, valóban támadó, de

egyben a legjobb védekező eszköz is a páncélozottsága, a tűzerőképessége, illetve a manőverezése okán.

Tehát nem járt le a kora, hanem inkább arról van szó, hogy a hagyományos hadviselés mellett megjelentek újabb és újabb kihívások. Az úgynevezett hibrid- vagy az űrben bekövetkezett hadviselés, illetőleg az információs hadviselés – magyarázta –, amelyek sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak napjainkban. De ezek nem mehetnek a hagyományos képességek rovására.

Béke és biztonság

Benkő Tibor arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy a Magyar Honvédség nemcsak az ország, hanem a térség békéjéért és biztonságáért is felelős, a békefenetartói feladatok mellett pedig elsősorban a Nyugat-Balkán érdekei miatt szállnak síkra. Ugyanis, mint kiemelte,

rendkívül fontos, hogy békében és biztonságos környezetben legyen Magyarország.

Megjegyezte, Magyarország térsége alatt elsősorban Közép-Európát érti, és a közép-európai béke és biztonság együttműködés kérdését.

A tárcavezető úgy véli, mint egy európai nemzet, és mint egy európai ország felelősnek és alkalmasnak is kell lenni, de nemcsak a térség biztonságát célzó elgondolást illetően, hanem konkrét megvalósítási tervvel kell rendelkeznie kell az országnak, amellyel ezt ki is lehet szolgálni. Éppen ezért

hadosztály szintű, többnemzeti parancsnokságra tett ajánlott Magyarország a NATO-nak.

Emlékeztetett, a közép-európai nemzetek egységét szolgálja, hogy a parancsnokságba meghívást kapott Horvátország és Szlovákia. Benkő Tibor megismételte, a térség földrajzi adottságait tekintve Magyarország tehet a legtöbbet, vagyis Magyarországnak a felelőssége és kötelessége a régió békéjéről és biztonságáról a lehető legnagyobb mértékben gondoskodni.

Természetesen a horvát–szlovák–magyar közös parancsnokság mozgatható, mozgósítható erőt is jelentene egyben, értett egyet a tárcavezető, hiszen, mint fogalmazott, egy parancsnokság nemcsak abból áll, hogy egy irodában ülnek a katonatisztek, hanem a nemzeteknek felajánlott erővel kell csatlakozniuk, amelyet adott esetben, adott körülmények és viszonyok között kell alkalmazni – magyarázta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×