eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Fenntarthatóság: lemondanánk az autóról, mégsem tesszük

Reprezentatív felmérést készített a WWF Magyarország arról, hogy mely környezeti problémákat érzi a legégetőbbnek a magyar városi lakosság, kitől várják az emberek a megoldást, és ők maguk milyen új környezettudatos szokásokat vezettek be az életükbe.

A felmérés 12 környezeti és szociális problémát sorolt fel, ezek közül a válaszadók a szegénységet tartották napjaink legnagyobb problémájának, de a legégetőbb környezeti kihívások közül a műanyagszennyezést, a globális felmelegedést, a természeti értékek pusztulását, a növekvő szén-dioxid-kibocsátást, az élelmiszer-pazarlást, a folyók és tavak, valamint erdők állapotának romlását jelölték meg.

A kutatás eredményeiből kiderül, hogy a megkérdeztettek többsége a kormányok és vállalatok globális összefogását elengedhetetlennek tartja ahhoz, hogy elkerülje az emberiség a környezeti katasztrófát – mondta az InfoRádiónak a WWF Magyarország igazgatója.

„A teljes városi lakosság 36 százaléka gondolja, hogy egyéni cselekvés szükséges és elégséges ahhoz, hogy a környetvédelmi problémák megoldódjanak, ami egy elég nagy szám – fogalmazott Sipos Katalin. – Azok viszont, akik úgy vélik, hogy az egyéni feladatválaláson túl

szükséges a globális összefogás, a gazdasági és politikai döntéshozók szerepvállalása,

még nagyobb arányban mutatkoztak: 49 százaléka a városi lakosságnak gondolkodik így. Öt százalék tagadja, hogy a környezeti problémák valósak lennének, míg 11 százalék úgy véli, hogy »minden mindegy, már úgy is elkéstünk, nem hetetünk semmit«, vagyis lemondó attitűdöt mutat.”

A kutatás arra is kereste a választ, hogy a magyarok életük mely területén szándékoznak fenntarthatóbban élni, vagy mely területeken tettek is már aktív lépéseket a fenntarthatóságért.

„A listában messze vezet az a fajta takarékosság, hogy »lekapcsoljuk a villanyt, engergiatakarékos izzókat használunk, készneléti üzemmódba állítjuk a gépeket«. Ezt a fajta engergiatakarékosságot a lakosság 78 százaléka szeretné tenni, és valójában 75 százaléka teszi is. Nem ilyen jó azonban a helyzet más területeken – jegyezte meg Sipos Katalin –, például az élelmiszer-pazarlás ellen a városi lakosság 77 százaléka szeretne tenni valamit, de csak 53 százalék vallotta, hogy ténylegesen tesz is. Nyílik az olló a szándék és a tettek között."

A listán szerepelt a "kevesebbet utazom-e autóval?" kérdés, ebben a városi lakosság 54 százaléka szeretne lépni, valójában viszont csak 18 százalék mondta, hogy már el is kezdte csökkenteni az autós közlekedését.

A kutatás a WWF Magyarország megbízásából 2019-ben készült, 500 fő megkérdezésével, reprezentatív mintán, a magyarországi 18-59 éves városi lakosság körében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×