eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pexels

Szó szerint életbevágóan fontos lenne a véradás

A koronavírus-járvány alatti véradás fontosságára hívta fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese. Nagy Sándor az InfoRádiónak azt is elmondta, hogy minden korábbi óvintézkedést megszigorítottak.

Számos ellátási forma a járvány ideje alatt sem maradhat el a kórházakban. A sürgősségi ellátásra szorulók, a rosszindulatú megbetegedésben szenvedők, a gyermekek, a szívsebészeti beavatkozásra, transzplantációra várók, valamint a vérképzőszervi megbetegedésben szenvedők számára pedig szó szerint életmentő készítmény a vér, hiszen, ha bizonyos időközönként nem jutnának hozzá, akkor meghalnának – hangsúlyozta az InfoRádiónak Nagy Sándor.

Nyilvánvalóan kevesebb a vér, amit pillanatnyilag az egészségügyi intézmények használnak, miután a tervezhető beavatkozások nagy része halasztásra került, ugyanakkor a vérutánpótlás is csökkent, hiszen a kiszállásos véradások megritkultak – tette hozzá a szakember, arra is felhívva a figyelmet, hogy minden városban megtalálhatók a vérellátó intézetei, illetve a Magyar Vöröskereszttel közösen több településen fix vérgyűjtési helyeket alakítottak ki. Például Budapesten az Arany János utcában, a vöröskereszt székházában, ahová minden nap délelőtt 11 órától délután 6-ig lehet menni vért adni - kijárási korlátozás ide vagy oda, ugyanis erre nem vonatkozik a rendelet, másfelől nagyon nagy szükség van erre.

Ami az óvintézkedéseket illeti, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese közölte, már a bejáratnál kérdésekkel fogadják a véradókat, így, hogy járt-e külföldön az elmúlt 30 napban, volt-e kontaktusa olyan személlyel, aki később koronavírus-pozitív lett, tapasztalt-e magán az elmúlt 30 napban koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteket (láz, izomfájdalom, fáradékonyság, köhögés)? Ha akár az egyik is igaz a jelentkezőre nézve, akkor már be sem engedik a véradás helyszínére.

Az Országos Vérellátó Szolgálat dolgozói csak akkor állhatnak munkába, amennyiben semmiféle kockázatot nem hordoznak – tette hozzá a szakember. Valamennyiük számára biztosított és ajánlott egyrészt a szájmaszk viselése (annak előnyeire és hátrányaira egyaránt figyelmeztetik őket), mind pedig a gumikesztyű (ez kötelező mindenki számára), de egy többlépcsős fertőtlenítési gyakorlatot is foganatosítottak védelmükben.

A donoroknak érkezéskor fertőtleníteniük kell a kezüket, továbbá mindegyikük számára biztosítanak külön tollat, ahogyan minden felületet is fertőtlenítenek rendszeresen a szolgálat munkatársai. A vérvételi ágyakat, illetve az adminisztrációhoz az asztalokat pedig úgy helyezték el, hogy meglegyen a biztonságos, másfél méteres távolság a véradók között – sorolta Nagy Sándor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Az ukrán vezérkar szerint a folyamatos dróntámadások következtében lényegében használhatatlanná vált az orosz Fekete-tengeri Flotta Krím-félszigeten található támaszpontja. Az orosz Iszkander-M rakéták egy hét alatt harmadszor ütöttek rajta a Mirhorodban található ukrán légibázison. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×