eur:
392.39
usd:
362.46
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nagy kárókatonák (Phalacrocorax carbo) napoznak szárnyaikat szárítva a vízből kiálló faágakon a  Fővárosi Állat- és Növénykert Nagytaván. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Nyitókép: MTVA/Jászai Csaba

Dörögnek a fegyverek a Balatonnál

Márciussal véget ér a kárókatona gyérítési időszak a Balatonon, de a környező halastavakon egész évben ritkítják a halállományt jelentősen pusztító kolóniákat.

"Tavaly több mint ezer madarat ejtettünk el az irmapusztai, a buzsáki, az öreglaki és a varászlói halastavainkon" – mondta el Fodor Ferenc, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. haltermelési igazgatója a Somogyi Hírlapnak. Egész évre van engedélyük a tavakon a gyérítésre, a Balatonon pedig március végéig - írta hirbalaton.hu. Magyarországon a nagy kárókatonát lehet gyéríteni, a kis kárókatona azonban védettséget élvez. A téli időszakban egyébként a skandináv országokból érkező telelő állomány is növeli az itteni populáció létszámát.

A napokban a halőrök Tihanyban és Alsóörsön lőtték a madarakat, eddig 24-et sikerült elejteniük. A gyérítés nem könnyű, mert nagyon óvatos madarak, nagyon jó a látásuk, intelligensek és tanulékonyak – tette hozzá a szakember.

"Egy madár akár 70 deka halat is el tud fogyasztani, kedveli a gardát, süllőt, balint és a keszeget" – sorolta Fodor Ferenc. De sokszor azzal is kárt okoz a halgazdaságnak, csak megsebesíti a halakat. Az éjszakázó helyükön a hófehér, erősen maró hatású ürülékük elpusztítja a fákat és növényeket is.

A Távol-Keleten a kárókatonákat halászati eszközként használják úgy, hogy gyűrű kerül a nyakukra, így nem tudják a megfogott halat lenyelni.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×