eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A megújult Újpest-központ metróállomás 2019. március 30-án. Ezen napon átadták a 3-as metróvonal felújított északi, az Újpest-központ és Dózsa György út közötti szakaszát.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Karácsony Gergely: a legjobb megoldást keressük a metró klímájához

Szerdán a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Budapest költségvetését. Az ülésen elutasították Ughy Attilának (Fidesz-KDNP) a 3-as metró kocsijainak utólagos klimatizálására vonatkozó módosító javaslatát.

A kormányoldal és Vitézy Dávid sajnálatosnak nevezte a döntést, aminek hátteréről Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön számolt be egy Facebook-posztban.

Azt írta, nem volt szükség új módosító javaslat befogadására a 3-as metró klimatizálásához. A pénz rendelkezésre áll a költségvetésben, most két dolog zajlik:

  • a pénz tekintetében a kérdés az, hogy "a költségeket lenyeletjük-e az orosz beszállítóval, a városnak járó kötbér terhére. Ennek érdekében jelenleg is pereskedünk"
  • keresik azt a műszaki megoldást, ami egyszerre garantálja a metrókocsik biztonságos üzemelését és klimatizálását. "A BKV öt nagy külföldi klímagyártó cég képviselőivel folytat tárgyalásokat a legjobb műszaki megoldás kialakításáról. Ennek eredményeiről folyamatosan tájékoztatjuk majd a budapestieket"

- írta a főpolgármester. Hozzátette: az utólagos klimatizálásra azért van szükség, mert az kimaradt az előző városvezetés által lebonyolított metrókocsi-beszerzésből.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a Twitteren úgy vélte, jó hír, hogy a klimatizálásra megvan a pénz, így "csak akarat kérdése, hogy ne főjenek meg az utasok! Vizsgálják nyugodtan a metrókocsik beszerzését, de közben végezzék el a munkát!"

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×