eur:
393.11
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Az idén a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett Csukás István Kossuth- és József Attila-díjas költő, író budai otthonában 2017. november 15-én.
Nyitókép: Mohai Balázs

Sajdik Ferenc: igazi humanista volt Csukás István

Kicsit mindig gyerek maradt, ezért értett jól a nyelvükön - mondta a ma elhunyt Csukás Istvánról szerzőtársa, Sajdik Ferenc. A grafikus évtizedekig dolgozott együtt a meseíróval, közös munkájuk eredménye például PomPom vagy a Nagy ho-ho-horgász című rajzfilm sorozat.

Egyelőre ott tartok, hogy el se hiszem, hogy ez megtörtént a Pistával. És csak reménykedem, hogy mondjuk álmában elaludt, vagy valami ilyesféle történt - mondta az InfoRádiónak Sajdik Ferenc grafikus, aki évtizedekig volt Csukás István szerzőtársa. Szavai szerint a közös munka érdekesen zajlott, mert néha talált a postaládájában nagy borítékokat, amiben kézirat volt és "gyorsan csináld meg - asszondja - mert két hét múlva le kell adni."

"Szóval ilyen volt a munkakapcsolat:

félszavakból értettük egymást. Nem volt probléma a Pistának a szövegeire rajzolni, benne volt valami humanizmussal kevert humor"

- tette hozzá a grafikus.

Mint mondta, nagyon ritka fajta ember volt, és őt tartotta igazi humanistának. Erre példaként említette, hogy az író egyszer lemondott egy munkát, azért, hogy had éljen más is. Ő ilyet mástól az életben még nem hallott, ilyen volt Csukás István mentalitása.

Elmondta: nem volt példa arra, hogy az író az elkészült rajzokat kritizálta volna, mondván, ő nem így képzelte. "Egyszer volt kifogásom: a horgásznál. Amikor megírta, hogy a horgász föltűzi a kukacot a horogra. És hát akkor kitaláltuk, hogy inkább legyen Főkukac - mondtam -, mert ő szépen tanuljon meg rajzolni, és akkor ő rajzolja, hogy föltűzi, és fröcsög a vér a kukacból.

Ez az egy dolog volt, amiben ellentmondtam neki, ő soha nem mondott ellent a rajzaimra"

- tette hozzá Sajdik Ferenc.

Szerinte teljesen igaza volt Csukás Istvánnak abban, hogy mennyire fontos a mese a gyerekeknek, és hogy ez is olyan rangú műfaj, mint bármelyik másik irodalmi műfaj.

"Mindig csodálkoztam, hogy mennyire érti a gyerekeket, és közben neki nem volt gyereke.

De ahányszor mentem hozzájuk, a házban vagy egy gyerek volt, vagy kettő. Nem volt az utóbbi időben sem elhagyatva, mert nagyon jó szomszédai voltak" - mondta Sajdik Ferenc.

Sajdik Ferenc sokszor gondolt arra, hogy csak egy gyerek tud meséket írni.

"Egy gyerek gondolkodású felnőtt. Ugyanez volt a Lázár Ervinnel. Másképp nem tud olyanokat kitalálni... "

- tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 19:50
×
×
×
×